Stockholm

Ken Le​nnaárd: "Zlatan gör vad Zlatan vill - och det gör han rätt i"

Zlatan Ibrahimovic representerar LA Galaxy idag.
Ken Lennaárd skriver om politikernas och medias ansvar i debatten om den svenska spelmarknaden. Foto: Privat & TT

Ken Lennaárd: "Ska vi tala om dubbelmoral så måsta man undra varför Zlatan ska ta ansvar när högst ansvarig Ardalan Shekarabi inte har gjort det."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Zlatan Ibrahimovic har sålt sig som reklammärke för ett spelbolag och många förfasas. Kritiken är förståelig. Spel är en nöjesprodukt med en mörk baksida. Enligt Folkhälsoinstitutet har var tionde man, 16 - 29 år, problem med sitt spelande. Just den målgruppen som diggar fotbollsguden Zlatan mest.

Henrik Armus, ordförande i Spelberoendes Riksförbund, är skarp kritisk. ”Skulle han besöka ett av våra kvällsmöten tror jag han skulle få rejäl avsmak för spel.” Det tror jag också, för annars har inte Zlatan det där hjärtat vi tror honom om.

Zlatans beslut är svårt att förstå, särskilt med tanke på hans självbiografiska bok där han beskriver hur hemskt det var att växa upp i ett missbrukarhem. Jag måste dra slutsatsen att han inte förstått hur allvarlig baksidan av spel är, och hur stor.

Personligen skulle jag aldrig sälja ut mitt eget varumärke om jag hade en miljard på kontot, inte till någon och inte ens om det bara skvalpade 100 mille på botten i skattkammaren. Ur mitt perspektiv är det obegripligt att levande legender som Zlatan och Foppa väljer att sälja sig för videoslots, blöjor, modulhus eller vad det nu kan vara. 

Men nyckelorden här är ”mitt perspektiv”. Vi vill väl leva i en värld där det finns personlig frihet? Zlatan gör vad Zlatan vill – som han nog själv skulle utrycka det – och det har han alldeles rätt i.

Ska vi kritisera spelbolagen? Ja, varför inte, men om de nu är så samvetslösa som de ofta utmålas som kan vi faktiskt inte klaga på naturens lag när vargen äter upp nyfödda lamm. Och om vi ska kritisera spelbolag måste vi kritisera Svenska Spel först. 

Svenska spel som lagt ut bombmattor av Jack Vegas-maskiner i problemförorter. Gör ett studiebesök efter den 25:e så ska du få se hur de som har det sämst ställt hänger i klasar vid de där plingande maskinerna. Men jag vill inte ens kritisera Svenska Spel, de har ett uppdrag av ägaren staten som de utför. 

Det är politikerna och media som bär ansvaret, som vanligt. Politiker som Gustaf Hoffstedt (M - såklart) som hoppade av sitt hedersuppdrag i riksdagen för att bli lobbyist för spelbolag. Han valde cash framför sitt demokratiska ansvar. Han om någon ska kritiseras efter att ha struntat i folkets förtroende.

Politiker som Civilminister Ardalan Shekarabi (S) som ”Känner besvikelse över Zlatan” för att han inte tar sitt ansvar som förebild. Det är ingenting mot den besvikelse vi spelare känner över att Shekarabi, som ytterst beslutsfattande, dröjt så länge med att genomföra den nya spellagstiftningen.

Och journalister som Aftonbladets Jonna Sima som anser att ”Zlatan gör sina fans till spelmissbrukare” .
När media ska vinkla är adekvat kausalitet ett okänt begrepp. Om Zlatan har en fjäril som husdjur i LA så håller Aftonbladet dess vingslag som ansvarig för en storm i Grönköping. Jonna Sima tycker att ”Zlatan borde veta bättre”. Det borde hon också.

Att politiker och journalister anklagar Zlatan för att inte ta sitt ansvar är höjden av hyckleri. Politiker som väntat med ny spellagstiftning i 15 år. Och journalister som lever och frodas på spelreklam.

Och ska vi tala om dubbelmoral så måsta man undra varför Zlatan ska ta ansvar när högst ansvarig Shekarabi inte gjort det. Eller Aftonbladet – de som aldrig missar en chans att förfasa sig över spelbolag. Samtidigt som en stor del av de digitala intäkterna på 800 miljoner är spelreklam. 

Jag har hört siffran 80 procent, men hittar inte källan och poängen jag gör håller även om det bara var 20 procent.

Mitt liv har bestått av spel ända sedan jag byggde ett schackbräde på dagis. Det jag inte vet om spel är ovidkommande, så är det bara. Med den kommande spelregleringen vid årsskiftet är dessa 5 saker absolut viktigast. Det är åsikter som är allmänt vedertagna i spelvärlden, av oss som är insatta. 

Varför har varken politiker eller media tagit sitt demokratiska ansvar och satt sig in i spelbranschen på riktigt? Är det för att de är lata? Hemsk tanke. Är det för att de är korkade? En än värre tanke. Eller är det för att de är falska? En tanke man inte ens vill tänka.

Men jag tar hellre en ärlig skitstövel sju dagar i veckan än en ljugande smilfink. Det spelar ingen roll om hen ljuger för sig själv eller för mig, resultatet är detsamma.

Ken Lennaárd,
Chefredaktör på Winbets

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.