Umihanas mamma är hennes superhjälte i livet
​Umihana Rasovic Kasumovic (V): skriver om de nyanlända kvinnorna och deras driv i samhället. - Foto: Privat

"De nyanlända kvinnorna – vår tids superhjältar"

Publicerades: 3 Maj 2018, 17:44

​Umihana Rasovic Kasumovic: "De nyanlända kvinnorna kommer alltid först till olika rekryteringsträffar, jobbmässor och företagsevenemang, trots att de oftast blir valda sist, men de ger inte upp."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De nyanlända kvinnorna vår tids superhjältar.

Hennes utländska högskoleutbildning i historia var inget värd. Hon var tvungen att skola om sig. Med sin knackiga svenska utbildade hon sig till undersköterska samtidigt som hon arbetade som personlig assistent. 

Sena nätter och långa dagar var normen. Hemma var det hon som hjälpte barnen med läxorna och såg till att maten stod på bordet.

Hon är min superhjälte. Hon är min mamma.

Dessa superhjältar var många i området där jag växte upp. Dessa superhjältar är många även idag. Idag ser jag hur de nyanlända kvinnorna kämpar och vilken tillgång de är för vårt samhälle, men frågan är om alla ser det?

Vi ser hur de högutbildade kvinnorna kämpar med att validera sina kunskaper och komma in på arbetsmarknaden eller åtminstone få en praktik där de kan visa vad de går för. Vi ser de som inte kunde skriva när de kom till Sverige skriva sitt namn för första gången. Vi ser de nyanlända arbetarkvinnorna kavla upp sina ärmar och ta de mest lågavlönade jobben.

Vi ser hur det är fler kvinnor med utländsk bakgrund än män som startar företag eftersom de utländska kvinnorna är den grupp som har svårast att komma in på arbetsmarknaden (Enligt SCB). 

De nyanlända kvinnorna, våra superhjältar, kommer alltid först till olika rekryteringsträffar, jobbmässor och företagsevenemang, trots att de oftast blir valda sist, men de ger inte upp. 

De fortsätter att kämpa för att det är det samhället kräver av dem. Drivkraften bygger dock inte på samhällskravet, utan det egna ambition att lyckas och förbättra sina livsvillkor.

Nästa gång du ser den utländska kvinnan på tåget kan det vara min granne som är på väg från Eslöv till Luleå för att validera sin sjuksköterskeutbildning. När hon inte pluggar arbetar hon som undersköterska och tar hand om sina tre barn.

Nästa gång du besöker en myndighet kanske du ser min kollega i kundmottagningen som flydde ensam med sin son och idag, två år efter flykten, kämpar för att komma in i det svenska samhället.

Tänk om vi öppnade fler dörrar och satsade på dessa kvinnor. Tänk om vi gav dem samma chans som vi ger männen i vårt samhälle.

Vilken vinst det hade varit för oss och samtidigt en mänsklig rättighet för dem.

Umihana Rasovic Kasumovic,
Styrelseledamot Vänsterpartiet Eslöv

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Relaterat
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.