Katarina Wilk
Katarina Wilk skriver om hur sociala medier påverkar unga kvinnor. - Foto: Privat och Pixabay

Smartphone, smartphone i handen min, säg vem som vackrast i landet är

Publicerades: 5 Maj 2018, 17:13, Uppdaterades: 20 Sep 2019, 15:59

Katarina Wilk: "Hur mår unga tjejer idag som varje dag kan följa alla världens stjärnor och genom sociala medier nu har fått möjligheten att jämföra sitt utseende inte bara med tjejen i klassrummet utan även med Kendall Jenner?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Folkhälsomyndigheten släppte nyligen en rapport om psykisk ohälsa bland unga. Siffrorna visar att ökningen är så stor som 100% på 10 år. Unga flickor mår dessutom sämre än pojkar. Det kan inte vara en tillfällighet att det har ökat samtidigt som mobilanvändningen skjutit i höjden.

Huvudorsaken sägs vara pressen i skolan medan digitala medier nämns flyktigt. Svenska forskare säger dessutom i Vetenskapens Värld att den forskningen som har gjorts på detta område ger ”trubbiga” resultat. Visst kan man se ett samband men i varje generation finns det flera saker att skylla på så det går inte att enskilt skylla på mobilen.

Det tycker däremot den amerikanska psykologen Jean M Twenge som myntade begreppet IGen - smartphonegenerationen. Hon menar att det kan finnas starka samband och jag håller verkligen med henne.

Det har dessutom visat sig sedan länge att unga flickor mår sämre än pojkar och jag tänker att sociala medier är den stora boven i detta. Inte skolan som folkhälsomyndigheten försöker påvisa.

För hur mår unga tjejer idag som varje dag kan följa alla världens stjärnor och genom sociala medier nu har fått möjligheten att jämföra sitt utseende inte bara med tjejen i klassrummet utan även med Kendall Jenner?

För jämfört oss har vi alltid gjort men inte på den nivån som nu är möjlig.

Nu kan vi dessutom maximera vår skönhet med filter och redigering.

Vi kan ta Instagram som ett exempel. Här sker något i en viss ålder. Helt plötsligt börjar flickorna lägga ut bilder på sig själva i olika poser med putande läppar och väninnekören applåderar med diverse kommentarer. Åh snyggaste, drömmen alltså, gudinna, alltså jag dör så snygg du är, fan vad du är het.

Och "likesen" väller in. Vad gör det med en ung människas identitetsskapande? Vad gör det med deras syn på utseendet? Att vara tonårstjej idag och söka efter vem man är har aldrig varit svårare.

Den mesta kommunikationen som sker mellan tonårstjejer idag verkar alltså handla om vad de tycker om varandras utseenden. Sven Bremberg, professor i folkhälsovetenskap nämner i Vetenskapens värld att tekniken förstärker kanske en grundläggande problematik men är möjligen inte huvudorsaken.

Det kanske inte är de sociala mediernas fel från början? Men att de sociala medierna har förändrat inte bara tonårstjejerna utan oss människor i grunden kan väl ingen säga något emot? Hur länge sen var det som du själv la ut en selfie bara för att få lite bekräftelse och känna dig sedd?

Vårt samhälle idag handlar inte om något annat än att synas. Jag syns, alltså finns jag. Och om jag inte är tillräckligt snygg och inte syns, vem är jag då?

Katarina Wilk,
Författare

/
/
Relaterat
Används sociala medier för mycket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.