Tisdag 21 Sep
Stockholm

Mozhgan Jalali: Straffa män som gör kvinnan oönskad gravid.

Abort efter sex veckor kan bli olagligt i delstaten Iowa
Mozhgan Jalali skriver om kvinnors rätt till abort. Foto: Privat & TT

Mozhgan Jalali: "Abortfrågan handlar egentligen varken om kvinnan och hennes vädjan att inte bli mamma eller om fostrets rätt till liv. Frågan handlar om något annat - nämligen män"

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Återigen inskränks kvinnors rätt till abort. Den här gången i den amerikanska delstaten Iowa där dess kongress har röstat igenom ett lagförslag som förbjuder abort efter cirka sex veckors graviditet. Om guvernören i delstaten skriver under lagen kommer det att bli USA:s hårdaste abortlagstiftning.

Eftersom de flesta kvinnor inte ännu vet om att de är gravida innan graviditets vecka 6 innebär lagstiftningen i praktiken ett totalförbjud för abort. Under decennier har abortmotståndare världen över gjort flera försök att förbjuda abort, begränsa tillgången till abortvård och därmed berövat möjligheten för kvinnor att själva bestämma om att avsluta en oönskad graviditet.

Efter flera års arbete som barnmorska och debatt mot abortmotståndarna har jag dragit vissa slutsatser. Abortfrågan handlar egentligen varken om kvinnan och hennes vädjan att inte bli mamma eller om fostrets rätt till liv. Frågan handlar om något annat - nämligen män.

Abortfrågan handlar om män och deras spermier. Om en mans spermie råkar befrukta ett ägg får inte det befruktade ägget tas bort. I abortmotståndarnas värld har mannens spermie ett eget värde som inte får inskränkas. Därför nonchaleras alla argument huruvida kvinnan inte kan eller vill bli mamma, kunna amma och ta hand om ett barn.

När en katt får en unge är den redo att leva och jaga på egen hand bara efter några få veckor, samtidigt som ett människofoster föds ofärdigt och är under många år helt beroende av andra människor för att kunna överleva.

Om man nu vill att abort inte ska ske hos människoarten Sapiens, måste man därför ha fokus på rätt sak. För att ett barn ska bli till behövs det spermier. Kvinnans ägg söker sig inte aktivt till några spermier, däremot är det spermierna hos mannen som söker sig till kvinnans ägg. Om inga spermier frigörs i kvinnans underliv kan inte ägget befruktas och därmed blir det inga foster. Det är helt enkelt så att om män tar ansvar för sina spermier så utsätts inte kvinnor för oönskade graviditeter och därmed blir heller inte någon abort aktuell.

Mänskligheten måste ändå ha utvecklats så långt för att ha förstått att alla sexuella kontakter inte har syftet att befrukta kvinnan. Idag handlar sexuella kontakter istället mer om njutning. En egenskap och förmåga som varje människa föds med.

Så fokus för att komma åt aborter och oönskade graviditeter måste därför ligga på männen och inte på kvinnorna. När män inte tar ansvar för att skydda sig blir kvinnorna gravida, många gånger utan att ha bett om det. Därför föreslår jag att Sverige blir ett föredöme som på så många andra områden för världen, och blir första land som lagstiftar om straff för män som inte tar ansvar för att skydda sig där samlaget leder till en oönskad graviditet hos kvinnan.

Om män får ett kännbart straff kommer de att behöva tänka på det inför sexuella kontakter och förstå konsekvenserna av att strunta i att ta ansvar. Därmed slipper kvinnor bli orättvist behandlade i den här frågan. Till den dagen vi har en sådan lagstiftning på plats kan vi således fortsätta att leva i de uppdiktade patriarkala strukturer som gör att män fråntas all ansvar i den här frågan.

De som bryr sig om fostret och fostrets rätt till liv, får under tiden engagera sig om alla de barn som är redan födda och är beroende av vuxna för att klara sig själv och bli vuxna. De kan till exempel börja med att adoptera ett barn från ett barnhem eller engagera sig på annat sätt för att barn utan föräldrar ska kunna få de grundläggande förutsättningarna för en bra uppväxt. Någonting för Iowa:s alla män att fundera på.

Mozhgan Jalali,
Barnmorska & moderat samhällsdebattör

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela