Den 9:e september 2018 så är det riksdagsval
Erik Bengtzboe (M) och Lars Hjälmered (M) anser att Regeringens politiska linje är företagarfientlig. - Foto: Fredrik Wennerlund & TT

Moderaterna: "Sverige behöver fler unga entreprenörer som vågar"

Moderaterna: "Regeringens politiska linje har varit företagarfientlig genom hela mandatperioden. Att tro att satsningen ska lösa den övergripande problematiken är både oseriöst och saknar trovärdighet."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag är bara en procent av Sveriges företagare under 25 år. Allt fler unga ser det inte längre mödan värt att våga ta steget och starta en egen rörelse. 

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg uttalade nyligen att ”Just nu ser vi att nyföretagandet minskar, mycket tack vare den goda arbetsmarknaden som gör att färre känner sig tvingade att starta eget” (DN 29/4). 

Tvingade att starta eget? 

Det är regeringens inställning och politik gentemot företagare de senaste fyra åren som har bidragit till att nyföretagandet minskar genom höjda skatter och ökat regelkrångel. Var är regeringens självinsikt och självkritik?

Nu vill regeringen i ett nytt utspel satsa på entreprenörskap och företagande bland unga i skolan. Bland annat läggs tre miljoner kronor till IVA där ungdomar under en (1) dag ska få ”prova på företagande”. Satsningen är lovvärd och syftet säkert gott, men frågan är hur verkningsfull den egentligen kommer att bli. 

Regeringens politiska linje har varit företagarfientlig genom hela mandatperioden. Att tro att satsningen ska lösa den övergripande problematiken är både oseriöst och saknar trovärdighet.

Vi vill fortsätta att satsa på verksamheter som tar ungas ambitioner på allvar och uppmuntrar entreprenörskap, flit och innovationer. Därför avsätter vi 16 miljoner kronor per år över en treårsperiod på Ung Företagsamhet (UF) samtidigt som vi vill att alla gymnasieprogram ska erbjuda UF till sina elever och att kopplingen till arbetsmarknaden förstärks inom yrkesprogrammen på gymnasiet.

UF är en framgångssaga. Läsåret 2017/18 driver närmare 30 000 elever UF-företag och undersökningar visar att de elever som under sin gymnasietid drivit ett UF-företag i högre grad än andra också senare i livet startar egna företag, har en högre inkomst och lägre arbetslöshet.

Ska Sverige kunna konkurrera internationellt, få fler startupföretag och nya Spotifys måste vi också börja i tid. Därför vill vi även införa programmering som ett eget ämne i skolan redan från första klass för att vårt land ska ligga i framkant och vara ett av de bästa och mest teknikvänliga, innovativa och konkurrenskraftiga länderna.

När nyföretagandet i Sverige minskar för första gången sedan 2013, mitt i en brinnande högkonjunktur, viftas det bort av näringsministern med att vi har en stark arbetsmarknad. Samtidigt visar en SIFO-undersökning att sju av tio anser att regeringen borde göra mer för att uppmuntra och underlätta för människor att starta företag. 

Småföretagare står idag för 4 av 5 nya jobb, och att många av dessa individer inte längre ser det som lönsamt att starta eller fortsätta sin verksamhet borde inte vara annat än en allvarlig väckarklocka för regeringen.

Vårt land behöver fler unga entreprenörer som vågar ta steget över tröskeln. Det är viktigt att ungdomar ser det som lika självklart att starta ett eget företag som att bli anställd. Vi arbetar vidare för att fler unga ska känna drivet att bli företagare. 

För att lyckas med det måste unga bli tagna på allvar och tidigt få en möjlighet att möta och långvarigt prova på entreprenörskap och företagande i skolan. 

Inte genom en halvhjärtad satsning av en regering som ser företagare som sina motståndare.  

Lars Hjälmered,
Näringspolitisk talesperson Moderaterna

Erik Bengtzboe,
Utbildningspolitisk talesperson Moderaterna


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.