Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Politiker – ta vara på varandras ideologiska olikheter"

Den 9:e september 2018 så är det riksdagsval.
1 av 1

Robin Erixon anser att politikernas beteende är en representation av hur folket behandlar varandras åsiktsskillnader.

Privat & TT

Debatt | 15/05/2018 10:09

Robin Erixon: "Det handlar om att ha en ödmjuk inställning det ni jobbar med. Hade något av era partier haft det korrekta svaret på alla samhällsfrågor hade vi inte behövt demokrati längre."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kära politiker, vad ska jag säga? 

Jag är bekymrad för er. Jag tittade på partiledardebatten (6/5) och jag blir mörkrädd. Pajkastningen var så pass omfattande att man kan undra om ni hyrt in en bagare backstage som jobbar så händerna blöder. Nej förlåt, nu låter jag som Jan Björklund eller Jonas Sjöstedt med sina snabba ”one-liners”.

 ”Med era åtgärder har utsläppen blivit större”. - ”Nej det stämmer inte, med ERA åtgärder har de blivit större”. Mest sannolikt har ni handplockat era undersökningar efter det som stödjer era politiska åtgärder.

Om en fråga blir politisk är forskningen mest sannolikt tvetydig, då forskningsresultaten uppenbarligen är så pass mångfacetterade att det finns tolkningsutrymme åt både höger och vänster. Det är, med andra ord, ett väldigt komplicerat problem. Så behandla det så!

Jag tänker prata lite om människor eftersom att era reformer riktar sig till de samhällsstrukturer som består av människor. Jag är socionom och jobbar med människor varje dag. Den viktigaste lärdom jag fått är att människor är enormt komplicerade och man borde behandla dem så. 

Jag brukar föreställa dem som ett stridsflygplan i behov av reparation… fast tio gånger mer komplicerade. Kan jag inte reparera ett stridsflygplan, ska jag träda varsamt fram när jag pratar om saker som rör människor. 

Det finns en gammal historia om filosofen Sokrates där kontentan är att Sokrates var visast av alla för att han inte visste någonting. Jag tror att det ligger något i det. 

Det handlar inte om att låtsas som att ingenting är fakta. Det handlar om att ha en ödmjuk inställning det ni jobbar med. Hade något av era partier haft det korrekta svaret på alla samhällsfrågor hade vi inte behövt demokrati längre. 

Psykologen Jonathan Haidt har genom sin forskning presenterat fem moraliska principer som människor tenderar att rangordna olika beroende på vilken politisk ideologi de har. Principerna är omsorg, rättvisa, lojalitet, auktoritet och renhet. 

Alla människor har tankar om dessa principer men en socialdemokrat kommer, mest sannolikt, tycka att omsorg och rättvisa är viktigare än auktoritet och lojalitet oftare än en moderat i olika politiska frågor. Haidts slutsats är dock att dessa moraliska principer är som verktyg och att de bästa byggnaderna skapas när man använder sig av alla verktyg i lådan. 

På samma sätt behövs både höger- och vänsterorienterade partier eftersom att de tillsammans representerar hela människans och samhällets komplexitet. 

Jag önskar därför att ni tar vara på varandras ideologiska olikheter på ett sätt så att ni beter er som att alla har något viktigt att bidra till debatten. Målsättningen kan inte vara att övertyga tillräckligt många människor om att oppositionen har fel i allt de gör. 

Målet borde egentligen vara att hålla igång den ständiga dynamiken mellan höger och vänster med en underliggande ton av att ideologierna är två tillhörande pusselbitar snarare än helt separata pussel. 

Slutligen vill jag vända mig till folket: Pass på! Politikernas beteende är egentligen bara en representation av hur vi behandlar varandras åsiktsskillnader. 

Politikerna svarar på vår efterfråga – om det är så här vi tycker att man för en diskussion, så är det en sån här diskussion som politikerna kommer att föra.

Robin Erixon,
Socionom

Håller du med?