2018 så blev det storbråk i Svenska Akademien
Marcus Birro anser att elaka mobbarfasoner plötsligt premieras om de kommer från ett visst, särskilt håll. - Foto: Privat & TT

Marcus Birro: "En offerkofta är en offerkofta även om du är feminist"

Marcus Birro: "Ebba Witt-Brattström har uppnått en slags helgonlik position genom att helt enkelt bete sig vedervärdigt och bittert mot den man en gång hon var gift med"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är med osedvanligt magstarkt äckel jag följer en viss före detta hustrus ständiga attacker mot den man hon en gång var gift med. 

Missförstå mig rätt som det heter. Jag är ingen supporter till någon av de där människorna, jag väljer sannerligen inte sida i det hysteriskt pubertala och plågsamt infantila grälet mellan uppblåsta kulturprofiler som genomsyrat svensk debatt sedan i höstas. 

Vad mig anbelangar kan de gott dundra in i Akademien och göra en blommande parkeringsplats av hela skiten.

Det jag reagerade över är hur fega och elaka mobbarfasoner plötsligt premieras om de kommer från ett visst, särskilt håll. Om det är en kvinna som år efter år, text efter text, utspel efter utspel hänger ut sin tårdrypande offerkofta i offentligheten så applåderas hon som en rebell som vaknat, som en sann förkämpe för kvinnors rättigheter. 

Ebba Witt-Brattström har uppnått en slags helgonlik position genom att helt enkelt bete sig vedervärdigt och bittert mot den man hon en gång var gift med. 

Med hjälp av ett totalt kantrat medieetablissemang har hon fått tusen plattformar att basunera ut sitt hat. Men bitterhet är bitterhet, också om den paketeras som någon slags kritik mot könsmaktordningen. 

En offerkofta är en offerkofta även om personen som bär den är feminist. Att sedan stå där i sin plågsamma bitterhet och anklaga ANDRA för att vara bittra. Det är… en smula besynnerligt.

Det är obegripligt.

Det blir inte mer revolutionärt och föredömligt att bete sig som ett svin mot en människa man har barn tillsammans med bara för att man är kvinna och bara för att mannen man skilt sig ifrån är offentlig. 

Det är säkert sant att hennes man representerar en förlegad och elitistisk syn på institutionen han en gång var ständig sekreterare i. Men vad har det med allt detta personliga hat att göra? Varför lyfts denna bitterhet upp som ett slags politiskt manifest?

Det kommer en dag då hennes barn har samlat på sig alla urklipp, alla intervjuer, alla inspelade glåpord och allt hat och det kommer en dag då då barnen kommer lägga allt det där på köksbordet och ställa den enda revolutionera frågan i sammanhanget: 

”Varför gjorde du detta mot vår pappa? Varför ägnade du all den här tiden åt att offentligt förtala, håna och smutskasta en människa vi älskar och som du också älskade en gång. Varför lät du mörkret få fritt spelrum i ditt hjärta”?

Marcus Birro,
Författare

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

 
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.