Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marcus Birro: "En offerkofta är en offerkofta även om du är feminist"

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

2018 så blev det storbråk i Svenska Akademien
1 av 1

Marcus Birro anser att elaka mobbarfasoner plötsligt premieras om de kommer från ett visst, särskilt håll.

Privat & TT

Debatt | 16/05/2018 10:09

Marcus Birro: "Ebba Witt-Brattström har uppnått en slags helgonlik position genom att helt enkelt bete sig vedervärdigt och bittert mot den man en gång hon var gift med"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är med osedvanligt magstarkt äckel jag följer en viss före detta hustrus ständiga attacker mot den man hon en gång var gift med. 

Missförstå mig rätt som det heter. Jag är ingen supporter till någon av de där människorna, jag väljer sannerligen inte sida i det hysteriskt pubertala och plågsamt infantila grälet mellan uppblåsta kulturprofiler som genomsyrat svensk debatt sedan i höstas. 

Vad mig anbelangar kan de gott dundra in i Akademien och göra en blommande parkeringsplats av hela skiten.

Det jag reagerade över är hur fega och elaka mobbarfasoner plötsligt premieras om de kommer från ett visst, särskilt håll. Om det är en kvinna som år efter år, text efter text, utspel efter utspel hänger ut sin tårdrypande offerkofta i offentligheten så applåderas hon som en rebell som vaknat, som en sann förkämpe för kvinnors rättigheter. 

Ebba Witt-Brattström har uppnått en slags helgonlik position genom att helt enkelt bete sig vedervärdigt och bittert mot den man hon en gång var gift med. 

Med hjälp av ett totalt kantrat medieetablissemang har hon fått tusen plattformar att basunera ut sitt hat. Men bitterhet är bitterhet, också om den paketeras som någon slags kritik mot könsmaktordningen. 

En offerkofta är en offerkofta även om personen som bär den är feminist. Att sedan stå där i sin plågsamma bitterhet och anklaga ANDRA för att vara bittra. Det är… en smula besynnerligt.

Det är obegripligt.

Det blir inte mer revolutionärt och föredömligt att bete sig som ett svin mot en människa man har barn tillsammans med bara för att man är kvinna och bara för att mannen man skilt sig ifrån är offentlig. 

Det är säkert sant att hennes man representerar en förlegad och elitistisk syn på institutionen han en gång var ständig sekreterare i. Men vad har det med allt detta personliga hat att göra? Varför lyfts denna bitterhet upp som ett slags politiskt manifest?

Det kommer en dag då hennes barn har samlat på sig alla urklipp, alla intervjuer, alla inspelade glåpord och allt hat och det kommer en dag då då barnen kommer lägga allt det där på köksbordet och ställa den enda revolutionera frågan i sammanhanget: 

”Varför gjorde du detta mot vår pappa? Varför ägnade du all den här tiden åt att offentligt förtala, håna och smutskasta en människa vi älskar och som du också älskade en gång. Varför lät du mörkret få fritt spelrum i ditt hjärta”?

Marcus Birro,
Författare

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

 
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?