I september 2018 så är det riksdagsval
Olivia Bergström & Linn Fall anser att det fria skolvalet gör det möjligt för unga att kunna forma sin egna framtid. - Foto: Privat & TT

"Det fria skolvalet har varit och ska fortsätta vara en självklarhet"

MUF & MSU Uppsala: "Elevers möjligheter till utbildning ska inte begränsas av vart de bor utan bra utbildning ska vara tillgängligt för alla."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det fria skolvalet gör det möjligt för unga att själva kunna utforma sin framtid. Det gör att fler elever kan göra klassresor genom att välja skolor utanför sina egna bostadsområden och det skapar incitament för skolor att förbättra sig för att locka elever. 

Vänsterpartiet vill stoppa det fria skolvalet helt och ta bort möjligheterna för elever att få bestämma över sina egna liv.

Att ta bort det fria skolvalet skulle begränsa ungas valfrihet. Istället för att man som ung ska kunna utforma sin egen framtid vill vänsterpartiet att elever placeras i de skolor som ligger närmast. Elevers möjligheter till utbildning ska inte begränsas av vart de bor utan bra utbildning ska vara tillgängligt för alla.

Klassresan börjar i klassrummet. Skolan ska vara den plats där alla elever oavsett bakgrund kan skapa sin framtid. Att begränsas till den skola som ligger närmast stoppar möjligheterna för många unga att göra klassresor.

Det fria skolvalet skapar dessutom ett mångfald av skolor. Det gör det möjligt för elever med specifika intressen eller behov att söka sig till skolor vars undervisning passar dem. Tack vare det fria skolvalet sätts det press på skolor att ha en hög kvalité på utbildningen för att locka elever till att börja där. 

Det gör också att skolor får incitament att utforma sin utbildning med olika typer av lärosätt och inriktningar utifrån vad som efterfrågas. 

Vänsterpartiet säger att de inte vill att föräldrar ska tvingas välja mellan bättre och sämre skolor utan att de ska kunna lita på att den närmaste skolan är bra och att de därför vill ta bort det fria skolvalet. Som det ser ut idag är däremot inte alla skolor bra. 

Vissa skolor presterar undermåligt och enligt vänsterpartiet ska alltså elever som bor nära dem tvingas att gå i dem oavsett om de själva vill det eller inte.

Skolan är en stor och viktig del av ungas liv som formar många ungas framtid. Därför ska det också vara en självklarhet att unga själva får välja vilken skola de vill gå på, precis som att man får välja vilken arbetsplats man vill jobba på. 

Det fria skolvalet har länge varit och ska fortsätta att vara en självklarhet. Lägg inte din röst på vänsterpartiet om du värnar om det fria skolvalet.

Olivia Bergström,
2:e vice distriktsordförande MUF Uppsala Län

Linn Fall,
Ordförande för MSU Uppsala Län

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Muf
/
MSU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.