Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det fria skolvalet har varit och ska fortsätta vara en självklarhet"

I september 2018 så är det riksdagsval
1 av 1

Olivia Bergström & Linn Fall anser att det fria skolvalet gör det möjligt för unga att kunna forma sin egna framtid.

Privat & TT

Debatt | 16/05/2018 11:38

MUF & MSU Uppsala: "Elevers möjligheter till utbildning ska inte begränsas av vart de bor utan bra utbildning ska vara tillgängligt för alla."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det fria skolvalet gör det möjligt för unga att själva kunna utforma sin framtid. Det gör att fler elever kan göra klassresor genom att välja skolor utanför sina egna bostadsområden och det skapar incitament för skolor att förbättra sig för att locka elever. 

Vänsterpartiet vill stoppa det fria skolvalet helt och ta bort möjligheterna för elever att få bestämma över sina egna liv.

Att ta bort det fria skolvalet skulle begränsa ungas valfrihet. Istället för att man som ung ska kunna utforma sin egen framtid vill vänsterpartiet att elever placeras i de skolor som ligger närmast. Elevers möjligheter till utbildning ska inte begränsas av vart de bor utan bra utbildning ska vara tillgängligt för alla.

Klassresan börjar i klassrummet. Skolan ska vara den plats där alla elever oavsett bakgrund kan skapa sin framtid. Att begränsas till den skola som ligger närmast stoppar möjligheterna för många unga att göra klassresor.

Det fria skolvalet skapar dessutom ett mångfald av skolor. Det gör det möjligt för elever med specifika intressen eller behov att söka sig till skolor vars undervisning passar dem. Tack vare det fria skolvalet sätts det press på skolor att ha en hög kvalité på utbildningen för att locka elever till att börja där. 

Det gör också att skolor får incitament att utforma sin utbildning med olika typer av lärosätt och inriktningar utifrån vad som efterfrågas. 

Vänsterpartiet säger att de inte vill att föräldrar ska tvingas välja mellan bättre och sämre skolor utan att de ska kunna lita på att den närmaste skolan är bra och att de därför vill ta bort det fria skolvalet. Som det ser ut idag är däremot inte alla skolor bra. 

Vissa skolor presterar undermåligt och enligt vänsterpartiet ska alltså elever som bor nära dem tvingas att gå i dem oavsett om de själva vill det eller inte.

Skolan är en stor och viktig del av ungas liv som formar många ungas framtid. Därför ska det också vara en självklarhet att unga själva får välja vilken skola de vill gå på, precis som att man får välja vilken arbetsplats man vill jobba på. 

Det fria skolvalet har länge varit och ska fortsätta att vara en självklarhet. Lägg inte din röst på vänsterpartiet om du värnar om det fria skolvalet.

Olivia Bergström,
2:e vice distriktsordförande MUF Uppsala Län

Linn Fall,
Ordförande för MSU Uppsala Län

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?