Kvotering av kvinnor blir allt vanligare i Sverige.
Fredrik Thool anser att positioner inom arbete ska baseras på ens meriter och kvalifikationer. - Foto: Privat & Pixabay

Fredrik Thool: Kvoteringsmentaliteten – ett gift i samhällskroppen

Fredrik Thool: "Man får vad man förtjänar. Inga andra aspekter är relevanta är de som gör att du kvalificerar för det du ska syssla med."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har alltid varit en ganska målmedveten person, med relativt tydliga mål och idéer om vart jag är, eller åtminstone vill vara, på väg någonstans. Ibland har jag uppnått dem, och ibland har det gått åt skogen, men jag har i alla fall alltid försökt, och jag har aldrig klandrat någon annan än mig själv för de misslyckanden som endast kan läggas mig själv till last. Vare sig det har gällt privatliv eller karriär. 

Det jag har uppnått, det har jag uppnått för att jag presterat tillräckligt bra för att uppnå det och ingen kan ta det ifrån mig, och det jag inte har uppnått har jag helt enkelt inte varit bäst lämpad för, eller inte lagt tillräckligt mycket tid och energi på för att bli bra nog. Eller bara gjort helt fel, helt enkelt. 

Det är det som är det fina med meritokrati; man får vad man förtjänar. Inga andra aspekter är relevanta är de som gör att du kvalificerar för det du ska syssla med.

Vill du bli pilot, måste du bland annat ha bra syn och tillräckligt bra simultankapacitet. Vill du bli civilingenjör, så måste du vara bra på logiskt tänkande, och vill du bli pianist så måste du traggla noter i oändlighet eller vara en virtuos med bra gehör. Och framför allt behöver du ett jävlar anamma som heter duga.  

Det spelar ingen roll hur du ser ut, vilken etnicitet du har eller vilken kulturell bakgrund, eftersom att det finns objektiva kriterier som ligger till grund för huruvida du kvalificerar eller inte. Detta har varit och är ett av fundamenten i vårt industrialiserade marknadsekonomiska samhälle, och det som gjort att vi i väst har varit och är världsledande på i princip alla plan. Rätt man eller kvinna, på rätt plats. 

De senaste åren, eller kanske till och med decenniet, däremot, tycks det spridas något i samhället som håller på att förändra detta, och det verkar bli mer påtagligt för varje dag som går. 

Det kanske mest påtagliga exemplet är nog kvotering av kvinnor in i bolagsstyrelser, enbart på grund av att de är kvinnor, men samma resonemang förs med avseende på etnicitet, sexualitet, könsidentitet (utöver män och kvinnor) och religion. 

Och det handlar inte längre bara om bolagsstyrelser, utan om utbildningsplatser, stora arbetsplatser, föräldradagar, kurslitteratur, poliser, soldater med mera. Och diskussionen handlar ju sällan om att kvotera in vita män i branscher där de är underrepresenterade, utan snarare om att slänga ut dem från branscher där de är överrepresenterade. 

Så vad är det som händer i ett samhälle, där din identitet, plötsligt blir viktigare än det du presterar? Där vissa på fullt allvar menar att betygskraven skall sänkas för att vissa grupper har problem med att uppnå dem, där intagningskraven till polishögskolan skall anpassas för att passa de sökande istället för att de sökande skall anpassa sig efter kraven och där representation är viktigare än prestation. 

Detta inte bara cementerar alla de skillnader och motsättningar som redan finns oss emellan, efter som att varje skillnad måste finnas representerad och därmed också definieras, och alldeles oundvikligen ställas i konkurrens emot varandra, utan är ur samhällsekonomisk synpunkt också oerhört skadligt. 

Det finns mig veterligen inga belägg för att ökad representation av minoriteter eller kön av visst slag ökar produktivitet, och man behöver inte vara ett geni för att inse att om så hade varit fallet, så hade väl Sverige under 50, 60 och 70-talen, när hela näringslivet byggdes upp och styrdes av vita män, inte varit en period då svenska storföretag gick som tåget, och vi var världens tredje rikaste land. 

En position vi inte lyckats återerövra ännu. Även om det sistnämnda möjligtvis inte är ett fulländat empiriskt argument, så tror jag att poängen går fram. 

Det är en farlig utveckling, där man som mindre lämpad eller erfaren kan åberopa helt irrelevanta faktorer som stöd för att nå en position som någon annan hade klarat bättre. Det är ett gift som sprider sig i samhällskroppen och som kommer att förtära den, sakta men säkert, inifrån. 

Det kommer att skapa enorma motsättningar, och i praktiken sätta trösklarna för att uppnå något på olika nivåer för olika människor, helt beroende på vad de har för könstillhörighet, hudfärg eller religion. 

Och allra högst kommer trösklarna att ligga för gruppen vita män; det vill säga majoriteten av män i Sverige. Och vari ligger rättvisan i det? 

Fredrik Thool,
Juriststuderande

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.