Stockholm

Marcus Birro: "Sveriges syn på brott och straff är ett hån"

En man beviljades 95 000 kronor av JK efter att ha gjort en 13 årig flicka gravid
Marcus Birro anser att Sveriges officiella syn på brott och straff är ett hån. Foto: Privat & TT

Marcus Birro: "I Sverige handlar allting om brottslingen. Offret, den utsatte, den utsattes anhöriga, den mördades eller våldtagnas omgivning, glöms helt bort"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

2016 greps en man efter tips om att han gjort en 13-årig flicka gravid. DNA-tester visade att mannen var far till barnet. Han dömdes i tingsrätten för våldtäkt mot barn och till två och ett halvt års fängelse, ett i sammanhanget alldeles förlagt straff.

Domen överklagas och i den högre instansen frias mannen eftersom han hävdar att han sovit under hela samlaget. Nu har JK dessutom beviljat mannen 95 000 kronor i skadestånd.

Sveriges officiella syn på brott och straff är ett hån.

Inte bara mot brottsoffren, utan mot alla oss som försöker leva våra liv anständigt och lagligt.

Att i djupet av sitt hjärta vara solidarisk handlar om att empatiskt sätta sig in i en annan människas situation.

I Sverige handlar allting om brottslingen. Offret, den utsatte, den utsattes anhöriga, den mördades eller våldtagnas omgivning, glöms helt bort. I Sverige straffar det tandlösa rättsväsendet den drabbade en gång till när mördare och våldtäktsmän döms till pinsamt låga fängelsestraff, från vilka de dessutom, som ännu en i raden av skymfer mot den som blivit utsatt, slipper ut i förtid om de skött sig i fängelset.

Ibland får, som i exemplet ovan, får förövaren skadestånd trots att det är bortom allt rimligt tvivel att han är skyldig.

Det är djupa klyftor mellan folk och elit. Makten tycks hela tiden underlätta för förövarna. Det är obegripligt.

Vanligt folk vill ha kännbara straff och det är bara att hålla med dem. Det är dags att höja strafftiden för grova brott. 

Att det finns högt uppsatta, medialt drillade jurister, som tycker det är rätt och riktigt att grova brottslingar släpps ut i förtid är både upprörande och djupt beklagligt. Jag hoppas den folkliga vreden kan ge svallvågor in i domstolarna.

Så här kommer en enkel uppmaning till er som beslutar detta: Börja döm förbrytarna! Ge dem riktigt långa fängelsestraff. Ge viss upprättelse åt dem som blivit utsatta. Det är faktiskt, i anständighetens namn, det allra minsta ni kan göra.

Marcus Birro,
Författare

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.