Torsdag 16 Sep
Stockholm

ATTENTION HUMANS: Vi är inte ensamma på jorden!

Los ligger i kommunen Ljusdal i Hälsingland.
Malin Gustafsson anser att Länsstyrelsen i Gävleborg gjorde fel när de beslutade att skjuta en av de 13 björnarna i Los. Foto: Privat & TT

Malin Gustafsson, Djurrättsalliansen: "Jorden är inte mer vår än någon annans - det är lika mycket björnarna som har bosatt sig i människornas område som tvärtom"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

“Även när det går folk här nere på gatan så ligger han kvar. Han verkar inte särskilt skygg. Jag tycker inte det är behagligt att gå ut”. Så säger en av de boende i byn Los i Ljusdals kommun om sin nya granne. Vad är då problemet med att grannen ligger still? Jo, han är en björn. 

Två björnfamiljer har varit fräcka nog att besöka byn och verkar inte känna till de oskrivna regler som finns för björnar. Om du är björn ska du veta dina plats och genast springa iväg om du ser en människa, annars får du inte finnas till. 

Länsstyrelsen i Gävleborg beslutade nämligen i dagarna att en av björnarna i Los skulle skjutas och björnen dödades redan samma dag.

Vi människor är inte ensamma på jorden, åtminstone inte än. Vi delar planeten med många andra varelser. Jorden är inte mer vår än någon annans - det är lika mycket björnarna som har bosatt sig i människornas område som tvärtom. 

Trots det beter vi oss som att jorden är enbart vår och tror att vi står över alla andra djur. Faktum är att vi håller på att ta över jorden helt: mänsklig bebyggelse och jordbruk täcker redan omkring hälften av jordens landyta, och vi blir hela tiden fler. 

Det beräknas att bara runt 10 procent av jorden är verklig vildmark, resten är mer eller mindre koloniserat av oss. Vart ska alla andra djur ta vägen? Är det så konstigt om de hävdar sin rätt att också finnas till? 

Att djur tar mer plats än vad vi människor tydligen tolererar är inget som bara händer på landsbygden. Duvor, kajor, råttor med flera lever vid vår sida i städerna. De möter samma våldsamma motstånd som björnarna i Los. Fåglar skjuts och råttor förgiftas på löpande band. Inte ens de djur vi själva är orsaken till låter vi leva. 

I Sverige dödas förvildade katter och i andra länder behandlas gatuhundar som om de var skräp. Vi verkar inte riktigt tåla sällskap, vi människor. Men oavsett om vi gör det eller inte, har alla andra djur exakt lika mycket rätt att finnas till här som vi. Det är inte försvarbart att andra djur enbart ska få existera på våra villkor och premisser. 

Djurens enda “brott” är att försöka överleva. Det minsta vi kan göra är att lämna dem ifred. Låt björnarna i Los leva, och sluta se dödande som en lösning. Lösningen är att vi människor måste ändra vår syn på andra djur. 

Malin Gustafsson,
Talesperson för Djurrättsalliansen

Vad tycker du om att beslutet att skjuta björnen i Los?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela