Måndag 6 Dec
Stockholm

Grön Ungdom: Sveriges restriktiva migrationspolitik skapar lidande

I helgen har Miljöpartiet kongress.
Axel Hallberg skriver om psykisk ohälsa bland ensamkommande. Foto: Privat & TT

Axel Hallberg, Grön Ungdom: "De som kommer till Sverige behöver trygghet i form av stabila förutsättningar att börja plugga, lära känna nya vänner och bli en del av samhället - inte mer osäkerhet"

Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I veckan kom en rapport från Blankspot Projekt om ensamkommandes psykiska hälsa, med alarmerande siffror. Flera unga ensamkommande har inte klarat av oron och stressen och tagit sina liv, än fler har försökt och nästan alla har tänkt tanken. Det är resultatet av Sveriges inhumana migrationspolitik.

Förut var det självklarheter att ungas asylärenden skulle hanteras snabbt, att de skulle få stanna om det fanns minsta risk för fara vid ett återvändande, att deras uppehållstillstånd skulle vara permanenta och att barn har rätt att återförenas med sina familjer. 

Allt detta sammantaget skapade en bra grund för flyktingars återhämtning och gav dem kraft att ta plats i sitt nya hemland.

Nu när alla dessa trygghetsfaktorer ryckts ifrån barn och unga som flytt till Sverige kan vi tydligt se hur viktiga de var. De som kommer till Sverige behöver trygghet i form av stabila förutsättningar att börja plugga, lära känna nya vänner och bli en del av samhället - inte mer osäkerhet.

Enligt undersökningen har 23 procent av de som fått avslag försökt ta livet av sig och över hälften har gått i tankar om att göra det. För de som fortfarande väntar besked är siffrorna nästan exakt lika mörka. 

Den utdragna asylprocessen är en starkt bidragande orsak till de höga ohälsotalen, säger Mikael Billing som är chef för BUP:s asylpolitiska enhet. Han menar också att denna stressperiod förlängs ytterligare av att de flesta får korta tillfälliga uppehållstillstånd. Oron över att inte få förlängt är i sig stor nog att skapa psykisk ohälsa bland unga. 

Sverige behöver ett system som välkomnar de unga som flyr till Sverige och ger dem den tryggheten som behövs för att bli en del av samhället. Vi i Grön Ungdom gläds att den nya ensamkommandelagen, som är resultatet av våra krav på förra partikongressen, snart är på plats. Men vi är inte nöjda. Det finns mycket kvar att göra och vi kommer att fortsätta kämpa för en human migrationspolitik. 

På Miljöpartiets kongress i helgen kommer vi att driva att anknytning ska vara skäl till uppehållstillstånd i Sverige. Den unga person som har mer anknytning till Sverige än till något annat land ska få stanna här. Det är vårt ansvar som medmänniskor att ge ett hemland till dem saknar ett. 

De som kommit till Sverige, som har fått vänner, familj, en skolklass att gå till och funnit en trygghet här också ska få stanna. De som äntligen fått ett hem och ett sammanhang ska inte ryckas upp från detta och utvisas. 

Först när man kan känna sig trygg kan man finna energin lära sig ett nytt språk, studera och arbeta. Våra system ska skapa goda förutsättningar för att bygga ett liv här, inte leda till psykisk ohälsa. Det handlar om medmänsklighet.

Axel Hallberg,
Språkrör Grön Ungdom

Är Sveriges migrationspolitik för restriktiv?
Tack för din röst!
Kommentera (26)
Kopiera länk
Dela