Fredag 24 Sep
Stockholm

Förra valet ljög sossarna om bensinen – vad blir nästa lögn?

Den 9:e september är det riksdagsval
MUFs förbundsordförande Benjamin Dousa kritiserar Socialdemokraternas beslut att höja bensinskatten. Foto: TT & Oliver Rytatkin

Benjamin Dousa, MUF: "Resultatet av Socialdemokraternas skattehöjningarna är att 9,5 kronor per liter bensin är skatt. Det är helt absurt att 60 procent av kostnaden är skatter - särskilt när Magdalena Andersson lovade att inte höja skatten"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter valet 1988 bröt stora debatter ut om hur Socialdemokraterna sviker sina löften.

Då gick den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lennart Nilsson ut och försökte försvara sitt parti genom att säga att “Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss”. Det efterföljande drevet var oundvikligt.

Situationen är inte bättre i dag. Socialdemokraterna fortsätter att systematiskt bryta sina vallöften. Inför valet 2014 lovade den dåvarande finansminsterkandidaten att socialdemokraterna minsann inte skulle höja priset på bensin. Återigen trodde väljarna att vallöftet var ett löfte - men så var det såklart inte.

Nu har bensinpriset sprängt 16-kronorsvallen. Trots att själva bensinpriset har minskat sedan 2014, från cirka 90 dollar till 70 dollar fatet, har priset för de svenska kunderna ökat rejält.

Finansminister Magdalena Andersson är boven i dramat. Varje år sedan Socialdemokraterna tillträdde har bensinskatten höjts. Första året med 28 öre och andra året med 60 öre. Och sedan förra året tog riksdagen beslut om en indexuppräkning - det betyder att bensinpriset kommer att öka automatiskt. Helt utan politiska beslut. Förra året blev den automatiska ökningen 28 öre och i år blev den 30 öre.

Resultatet av Socialdemokraternas skattehöjningarna är att 9,5 kronor per liter är skatt. Det är helt absurt att 60 procent av kostnaden är skatter - särskilt när Magdalena Andersson lovade att inte höja skatten. Jag ser fram emot att Moderaterna bildar regering så att straffbeskattningen av bensin kan stoppas.

Ett socialdemokratiskt vallöfte är inget löfte. Förra valet ljög Magdalena Andersson om bensinen - vad blir nästa lögn?

Benjamin Dousa,
Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Känner du att Socialdemokraterna sviker sina löften?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela