Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tor Nilsson: "LO ett demokratiskt fackförbund? Det kan ifrågasättas"

- 03/06/2018, 16:36
den 9:e september är det riksdagsval i Sverige

Tor Nilsson anser att LO inte är ett demokratiskt fackförbund.

Privat & TT

Tor Nilsson: "Vi vet att ett stort antal inom LO-kollektivet redovisar en annan sympati än det som LO gör när det gäller våra partier. LO kan därför inte säga att de för sina medlemmarnas talan när de verkar tillsammans med socialdemokraterna"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är starkt kritisk till hur nu kommunal agerar när de verkar för socialdemokraternas valkampanj i år. Jag menar att kommunal idag och resten av LO-facket lider av ett demokratiunderskott.

Jag är ingen motståndare till facket utan anser att de är ett bra skydd för löntagarna på den svenska arbetsmarknaden. Facken ska föra medlemmarnas talan men jag ser det som kommunal nu gör går utanför det som är ett fackförbunds uppgift.

Vi vet att ett stort antal inom LO-kollektivet redovisar en annan sympati än det som LO gör när det gäller våra partier. LO kan därför inte längre säga att de för sina medlemmarnas talan när de verkar tillsammans med socialdemokraterna.

De gör dessutom allt för att stoppa medlemmar som är av sina arbetskamrater valda som ombud och som har en annan politisk agenda än den som passar ledningen. De petar dem trots att just de medlemmar som valt ombudet vill ha en annan riktning för facket. Det är ett demokratiunderskott utan dess like.

Kommunal har också ett stort problem utifrån denna fråga då de har i kommuner som styrs av socialdemokraterna en kraftig lojalitetskonflikt. De sitter ju på arbetsgivarstolen också.

Jag skulle därför fråga de som idag anser att LO-facken ska verka som de i dag gör när de kräver av ickesocialdemokrater som är med i LO att stödja socialdemokraterna:

Skulle ni vara med ett förbund som jobbade för moderaterna och betalade till deras partikassa? Ni reagerar mot detta och får medlemmar med er som röstar på er för att föra deras talan mot detta som ombud.

Förbundets ledning anklagar er för att vara illojal mot förbundet och sonika petar er från den post ni har, trots att medlemmarna valt er.

Skulle ni verkligen vara med detta förbund? Skulle ni se det som ett demokratiskt förbund? För förbundet verkligen medlemmarnas talan?

Tor Nilsson