Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vinnarna i svensk skola ska vara eleverna – inte riskkapitalisterna"

- 06/06/2018, 08:52
Den 9:e september är det riksdagsval i Sverige.

Philip Botström skriver om omröstningen i riksdagen den 7:e juni.

Privat & TT

Philip Botström, SSU: "Pengar som föräldrar i Sverige betalar in i skatt i tron om att barn ska få en bra skolgång, försvinner istället iväg till skolor i Indien och Spanien. Hur kan Sverigedemokraterna och Moderaterna försvara det?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På torsdag röstar riksdagen om Sverige ska tillåta obegränsad vinstjakt i skolan eller inte. Moderaterna och Sverigedemokraterna ser idag skamlöst på när miljarder av skattebetalarnas pengar årligen försvinner från elevernas skola i form av vinstuttag. För SSU är det självklart att stå bakom förslaget och stoppa vinstjakten. Vinnarna i svensk skola ska vara eleverna, inte riskkapitalisterna.

På torsdag står Sverige inför ett vägval.

Då ska våra politiker i riksdagen avgöra om Sverige som enda land i hela världen ska fortsätta tillåta företag att göra obegränsad vinst på pengar som tillhör Sveriges elever.

En majoritet av väljarna, oavsett om de röstar höger eller vänster, vill stoppa detta. Och vi håller med. Vi tycker att skattepengar ska gå till bättre undervisning och fler lärare - inte ner i riskkapitalisters fickor.

Den vinst som storföretagen gör på skattebetalarnas pengar används bland annat till att etablera fler skolor utomlands. Det innebär att pengar som föräldrar i Sverige betalar in i skatt i tron om att barn ska få en bra skolgång, istället försvinner iväg till skolor i Indien och Spanien.

Hur kan Sverigedemokraterna och Moderaterna försvara det? Varför är företagens vinst viktigare än att eleverna får en bra skola?

Under 2015 försvann 4,7 miljarder skattekronor iväg från välfärden. Vem kan ta en titt in i den svenska skolan och säga att de pengarna inte hade behövts mer där? Till mindre klasser och fler lärare.

De 4,7 miljarderna som Moderaterna och Sverigedemokrater skamlöst släpper iväg från den svenska välfärden hade vi istället kunnat använda till att anställa

8 000 gymnasielärare. Det är pengar som skulle kunna gå till att ge Sveriges elever en bättre och mer jämlik utbildning, helt enkelt.

Flera undersökningar som lärarförbundet gjort visar att friskolor som tar ut vinst generellt sett har lägre lärartäthet och fler obehöriga lärare.  Förra veckan kom nya rapporter om hur friskolor i högre utsträckning sätter så kallade glädjebetyg för att locka till sig elever. Att fortsätta locka till sig “kunder”, det vill säga elever, är viktigare än att garantera att de får rätt kunskap. Det är uppenbart att vinstuttaget finansieras med sämre undervisning för eleverna.

Men det här vill inte Moderaterna och Sverigedemokraterna prata om. Istället försöker de flytta fokus genom att påstå att Socialdemokraterna kommer lägga ner friskolor. Det är inte sant. Vi vill ha friskolor i Sverige, men vi vill att de ska vara seriösa aktörer som brinner för elevers utbildning.

Vi minns alla skolkoncernen John Bauers konkurs 2013 då elever övergavs mitt i en termin utan en fullständig gymnasieexamen samtidigt som ägaren blev mångmiljonär. Det får aldrig ske igen.

Sverige står inför ett vägval. Den 7 juni kommer politikerna visa vems sida de står på - storföretagens eller elevernas. För oss Socialdemokrater är det självklart. Vinnarna i svensk skola ska vara eleverna, inte riskkapitalisterna. Vi kommer rösta för att stoppa vinstjakten i skolan.

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU