Den 9:e september är det riksdagsval i Sverige.
Philip Botström skriver om omröstningen i riksdagen den 7:e juni. - Foto: Privat & TT

"Vinnarna i svensk skola ska vara eleverna – inte riskkapitalisterna"

Philip Botström, SSU: "Pengar som föräldrar i Sverige betalar in i skatt i tron om att barn ska få en bra skolgång, försvinner istället iväg till skolor i Indien och Spanien. Hur kan Sverigedemokraterna och Moderaterna försvara det?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På torsdag röstar riksdagen om Sverige ska tillåta obegränsad vinstjakt i skolan eller inte. Moderaterna och Sverigedemokraterna ser idag skamlöst på när miljarder av skattebetalarnas pengar årligen försvinner från elevernas skola i form av vinstuttag. För SSU är det självklart att stå bakom förslaget och stoppa vinstjakten. Vinnarna i svensk skola ska vara eleverna, inte riskkapitalisterna.

På torsdag står Sverige inför ett vägval.

Då ska våra politiker i riksdagen avgöra om Sverige som enda land i hela världen ska fortsätta tillåta företag att göra obegränsad vinst på pengar som tillhör Sveriges elever.

En majoritet av väljarna, oavsett om de röstar höger eller vänster, vill stoppa detta. Och vi håller med. Vi tycker att skattepengar ska gå till bättre undervisning och fler lärare - inte ner i riskkapitalisters fickor.

Den vinst som storföretagen gör på skattebetalarnas pengar används bland annat till att etablera fler skolor utomlands. Det innebär att pengar som föräldrar i Sverige betalar in i skatt i tron om att barn ska få en bra skolgång, istället försvinner iväg till skolor i Indien och Spanien.

Hur kan Sverigedemokraterna och Moderaterna försvara det? Varför är företagens vinst viktigare än att eleverna får en bra skola?

Under 2015 försvann 4,7 miljarder skattekronor iväg från välfärden. Vem kan ta en titt in i den svenska skolan och säga att de pengarna inte hade behövts mer där? Till mindre klasser och fler lärare.

De 4,7 miljarderna som Moderaterna och Sverigedemokrater skamlöst släpper iväg från den svenska välfärden hade vi istället kunnat använda till att anställa

8 000 gymnasielärare. Det är pengar som skulle kunna gå till att ge Sveriges elever en bättre och mer jämlik utbildning, helt enkelt.

Flera undersökningar som lärarförbundet gjort visar att friskolor som tar ut vinst generellt sett har lägre lärartäthet och fler obehöriga lärare.  Förra veckan kom nya rapporter om hur friskolor i högre utsträckning sätter så kallade glädjebetyg för att locka till sig elever. Att fortsätta locka till sig “kunder”, det vill säga elever, är viktigare än att garantera att de får rätt kunskap. Det är uppenbart att vinstuttaget finansieras med sämre undervisning för eleverna.

Men det här vill inte Moderaterna och Sverigedemokraterna prata om. Istället försöker de flytta fokus genom att påstå att Socialdemokraterna kommer lägga ner friskolor. Det är inte sant. Vi vill ha friskolor i Sverige, men vi vill att de ska vara seriösa aktörer som brinner för elevers utbildning.

Vi minns alla skolkoncernen John Bauers konkurs 2013 då elever övergavs mitt i en termin utan en fullständig gymnasieexamen samtidigt som ägaren blev mångmiljonär. Det får aldrig ske igen.

Sverige står inför ett vägval. Den 7 juni kommer politikerna visa vems sida de står på - storföretagens eller elevernas. För oss Socialdemokrater är det självklart. Vinnarna i svensk skola ska vara eleverna, inte riskkapitalisterna. Vi kommer rösta för att stoppa vinstjakten i skolan.

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.