Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Niklas Wykman: "Tack för dina insatser!"

Den 9:e september är det riksdagsval.
1 av 1

Niklas Wykman skriver om vad vi kan göra bättre för Sveriges veteraner.

Privat & TT

Debatt | 06/06/2018 10:54

Niklas Wykman (M): "I en allt oroligare värld är det centralt att vi fortsätter att stärka försvaret och uppvärderar våra soldater. Det handlar både om de ekonomiska förutsättningarna och också inställningen till dem som gör insatser"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen uppmärksammades Veterandagen och för första gången var det i år allmän flaggdag. Ett fint sätt att uppmärksamma de män och kvinnor som riskerat sin egen trygghet för vår gemensamma säkerhet.

När vi nu firar nationaldag finns det skäl att tänka på de män och kvinnor som är den yttersta garanten för vår säkerhet och frihet.  

I en allt oroligare värld är det centralt att vi fortsätter att stärka försvaret och uppvärderar våra soldater. Det handlar både om de ekonomiska förutsättningarna och också inställningen till dem som gör insatser.

Moderaterna har varit tydliga med att Sverige ska satsa 2 procent av BNP på försvaret och jag föreslår nu åtgärder för att uppvärdera våra veteraner.

Förra året tjänstgjorde cirka 450 svenskar i internationella militära insatser. De senaste 20 åren har cirka 21 000 svenskar deltagit i förbandsinsatser, i polisinsatser, med minröjning, som observatörer och med katastrofhjälpinsatser med mera.

Den som har deltagit i en internationell insats för Sveriges räkning har gjort sitt yttersta för vår gemensamma säkerhet och varje människas frihet. Våra veteraner förtjänar större uppskattning.

Att delta i internationella militära insatser är inte som något annat jobb, därför bör det också uppmuntras och belönas utöver det vanliga. Mycket bra görs av Sveriges Veteranförbund, Försvarsmakten och samhället i stort, men mer kan göras:

Det bör vara självklart att alltid hälsa på uniformerade militärer och personer man vet har gjort internationella insatser med: ”Tack för dina insatser”. Personer som är beredda att offra sin egen trygghet för vår gemensamma säkerhet förtjänar en livslång påminnelse om vår tacksamhet.

Bygg en lounge för veteraner och deras familjer på Arlanda. En liten men viktig markering för vår tacksamhet som land. Det ger möjlighet för veteraner att emellanåt träffa på varandra, men ännu mer skickar det en signal till alla om att vi värdesätter deras insatser.

Säkerställ att alla landsting har förberedelser för att ge veteraner den vård de behöver. Den som har gjort militära insatser för Sverige ska inte behöva vänta på till exempel en hörapparat eller protes. Resor och boende i samband med besök på den befintliga veteranmottagningen bör vara kostnadsfria.

De flesta veteraner mår bra men mår bättre när de får möjlighet att träffa andra veteraner och det bör därför säkerställas att det finns stöd för kvalitativa mötesplatser runtom i Sverige.

Den skeptiska inställning som ibland finns mot militärer och veteraner behöver brytas. Att vi gemensamt uppmärksammar dem med en hälsning som tackar för insatserna kan verka försumbart, men över tid skickar det en signal om jobbets värde.

När barn och unga märker att hela samhället sätter värde på vårt försvar blir det lättare att rekrytera personal och det skapas en bredare uppslutning för vår försvarsförmåga.

Så till alla er som nu är verksamma inom försvaret säger jag: Tack för dina insatser! Och jag uppmanar alla andra att göra samma sak.

Niklas Wykman,
Riksdagsledamot (M)

Håller du med?