Fredag 27 Maj
Stockholm

Piratpartiet: "Riv upp EU-direktivet som ligger bakom IPRED-lagen"

Den 9:e september är det riksdagsval.
Magnus Andersson anser att regeringen borde riva upp EU-direktivet som ligger bakom IPRED-lagen. Foto: Privat & TT

Magnus Andersson (PP): "Med IPRED-lagen öppnades dörren för företag att skicka hotbrev till människor och anklaga dem för att ha begått brott utan att behöva bevisa någonting. Vad tänker vår regering göra åt saken?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Piratpartiet har sedan Ipred-lagen infördes 2009 påpekat att en av konsekvenserna skulle bli att maffia-liknande företag fick möjligheten att skicka utpressningsbrev till oskyldiga svenskar.

Idag vet vi att vi hade rätt hela vägen. Flera tusen svenskar har under 2017 och 2018 fått ta emot brev som kräver att de betalar tusentals kronor. Om man låter bli att betala hotar avsändaren med att dra en inför domstol, där man kan stämmas på miljonbelopp.

Uppdrag Granskning intervjuade 25/5 flera personer som tagit emot hotbrev. Bland dem Kevin Wallberg, som oroar sig varje dag över brevet. Han vet att han inte har begått ett brott - men vet inte om det spelar det någon roll.

Kevin är inte ensam. Sedan dessa hotbrev kom till Sverige har vi i Piratpartiet fått mängder av mail från oroliga individer. Vissa har haft svår ångest över att de inte har råd att betala. Andra har oroat sig för att synas i brottsregister. Flertalet har frågat oss hur det kunde bli såhär; vem som är ansvarig.

Vi vet hur det blev såhär - våra politiker ljög för oss. I slutet av 2000-talet stod de och bedyrade dyrt och heligt att de inte tänkte "jaga en hel ungdomsgeneration", för att låna ord av vår tidigare statsminister. Sen gick de bakom ryggen på sina väljare och införde Ipred-lagen. 

Dörren öppnades då för företag att skicka hotbrev till människor och anklaga dem för att ha begått brott utan att behöva bevisa någonting. Företag som livnär sig på den här verksamheten brukar kallas för upphovsrättstroll och har varit vanligt förekommande i till exempel USA och Tyskland.

Det tog ett tag, men till slut kom trollen även till Sverige. Trollföretag har under sina internationella aktiviteter dömts för bedrägeri, vilselett sina egna jurister och skapat och spridit sina egna porrfilmer i hopp om att någon ska ladda ner dem och då kunna motta deras hotbrev. Detta är de företag som gynnas av IPRED-lagen.

Det råder ingen tvetydighet. Vår svenska lagstiftning öppnar för ljusskygga företag att skicka hotbrev till oskyldiga människor.

Vad tänker vår regering göra åt saken? Hur ska lagen ändras så att utpressning av oskyldiga faktiskt förbjuds? Hur vill han göra för att stoppa hotbreven?

Piratpartiet har ett tydligt svar. Vi vill riva upp det EU-direktiv som ligger bakom IPRED-lagen och i väntan på det revidera den svenska lagstiftningen så att man sätter stopp för de värsta troll-fasonerna.

Magnus Andersson
Partiledare Piratpartiet

Borde vi riva upp EU-direktivet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela