Måndag 23 Maj
Stockholm

"Vårt fria och demokratiska internet är under attack från regeringen"

Den 9:e september är det riksdagsval.
Magnus Andersson anser att förslagen som regeringen röstade fram den 25/5 är ett angrepp på internets viktigaste grundpelare. Foto: Privat & TT

Magnus Andersson (PP): "Den 25/5 röstade regeringen, i EU:s ministerråd, fram två förslag som utgör angrepp på två av internets viktigaste
grundpelare - länken och uppladdningen"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Genom artikel 11, även kallad länkskatten, i upphovsrättsreformen, angriper man rätten att länka fritt. Förslaget inför en ny närliggande upphovsrätt för nyheter. Publikation av minsta del av nyheten ska kräva licens. Detta innebär att många länkar blir olagliga att kopiera och skriva. Länkar till nyhetsartiklar följer nämligen ofta mallen www.tidning.se/rubriken-för-ar... - och även rubriken omfattas av den föreslagna upphovsrätten.

Det andra förslaget regeringen röstade för var artikel 13. Man föreslår att alla plattformar ska göras juridiskt ansvariga för vad deras användare laddar upp. Med andra ord skall Disney kunna stämma Facebook om en användare lägger upp en länk till ett klipp från en Star Wars-film, om Facebook saknar licens för filmen.

Plattformarna kan endast undgå detta ansvar ifall de använder filter som stoppar potentiella upphovsrättsintrång innan de begås. Eftersom plattformarna vill undvika onödiga kostnader kommer de att filtrera även lagliga videor - principen om att hellre fälla än fria blir enklare och billigare för dem.

Detta är ett direkt angrepp på vår möjlighet att delta i informations- och kulturutbytet. De som står bakom lagstiftningen - upphovsrättsindustrin - är ute efter att sakta men säkert ta bort "ladda upp"- knappen och länken från internet.

De vill förhindra den flervägskommunikation som karakteriserar det fria nätet och ersätta den med passiv konsumtion á la kabel-TV. Internet som en infrastruktur för fritt, öppet och demokratiskt kulturutbyte och samtal är beroende av den fria länken och den fria uppladdningen.

Uppladdningen är användarens möjlighet att aktivt delta i och skapa kultur, och länken är hur engagemanget sprider sig.

Piratpartiet har inte gett upp visionen om att vem som helst ska kunna sprida sina tankar, idéer och kreativa skapelser till vem som helst, utan extra kostnader, licenser eller byråkratiskt krångel. Därför ifrågasätter vi kraftigt varför regeringen tar upphovsrättsindustrins sida i stället för användarnas.

Magnus Andersson,
Partiledare Piratpartiet

Vad tycker du om förslagen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela