Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anton Gimle-Hjelte: Ändra straffet för samhällsförstörande

Den 9:e september är det riksdagsval.
1 av 1

Anton Gimle-Hjelte anser att vi borde revidera straffet för skattebrott.

Privat & TT

Debatt | 11/06/2018 16:03

Anton Gimle-Hjelte: "En person i fängelse kostar runt 2000 kronor per dag. Varför ska personer som har hållit på “samhällets pengar” och personer som har snott åt sig samhällets pengar bli bestraffade genom att man ger dom samhällets pengar"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är en moderat. Jag tycker då naturligt att straff ska vara hårda och långa. Men nu måste jag gå emot min ideologi och säga att straffet för skatte– och bidragsfusk borde sänkas från fängelse till böter. 

Idag så ligger straffet för skattebrott på två års fängelse, upp till tio om det klassificeras som “grovt” och bidragsfusk kan räkna med samma typ av straff. Detta är någonting som får mig att tänka “fan”. 

En person i fängelse kostar runt 2000 kronor per dag. Varför ska personer som har hållit på “samhällets pengar” och personer som har snott åt sig samhällets pengar bli bestraffade genom att man ger dom samhällets pengar. Det känns lite fel tycker jag.

Istället har jag en annan idé. 

Vi tar bort fängelsestraffet helt och byter ut det till personen blir återbetalningsskyldig och får böta det man har fuskat sig till. Utöver det ska personen bli dömd till samhällstjänst som kan variera beroende på hur mycket pengar det har handlat om. 

På det sättet får man tillbaka dubbla av pengarna som statskassan skulle ha plus att det finns någon som arbetar för samhällets nytta.

En del kommer säga “Rika personer blir det ju lättare för att betala tillbaka om de skattefuskar. De får inte uppleva sämre förhållanden”. 

För det första: Har ni sett våra fängelser? Dom är av samma kvalité som tvåstjärniga hotell. 

För det andra: Och? Om man har skattefuskat till sig en miljon kronor så får den betala två miljoner kronor och så får välfärden och statskassan en miljon extra. 

Folk kommer nog säga “En miljon extra är inte mycket pengar i perspektivet på välfärd och statskassa” Nä kanske inte det, men det höjer lärarlönerna några kronor i alla fall.  

En del personer kommer att säga “men om man bidragsfuskar så är man då troligtvis fortfarande fattig, det var därför man sökte bidrag, hur ska de betala?” 

Har inte era mammor lärt er att ta ansvar för er själva? Om man tänkte: “jag tänker ta pengar från statsbudgeten som jag egentligen inte behöver och som kunde ha gått till en fattigpensionär. Whoops jag blev påkommen, men jag är ju fortfarande fattig” så får man skylla sig själv. 

Skaffa ett jobb, du kommer att ha den boten och vara återbetalningsskyldig tills att du har betalat den. Så är det. Du har snott ifrån välfärden, det ska man inte komma undan med. 

Alla står lika inför lagen.

En tredje säger nog. “Men alltså någon kommer att använda sig av detta och skattefuska fem kronor och sedan skryta hur mycket de har skattefuskat".

Till det svarar jag: Jaha...okej. Om nån skattefuskar med fem kr sen så betalar de 10 kr till samhället. Jamen vad bra! Mer pengar till välfärd, många bäckar små liksom.  

Jag vill bara inte slösa pengar på onödiga saker. Jag vill att pengar går dit till där det verkligen behövs. Jag tycker inte att man ska lägga pengar på den som har brutit samhällskontraktet, den som har tagit ifrån statskassan för sin egen vinning…. för att det är dom inte värda.

Anton Gimle-Hjelte,
Ordförande MUF Tyresö

Håller du med?