Stockholm

MUF: Vi vill kunna välja bort bild och musik i skolan!

Den 9:e september är det val i Sverige.
William Gunnerud och Amina Sadigbeyli anser att estetiska ämnen inte borde vara obligatoriska i högstadiet. Foto: Privat & TT

William Gunnerud & Amina Sadigbeyli, MUF: "Man får ofta höra att praktiska skolämnen underlättar de teoretiska ämnena, vilket mestadels stämmer men det är inte så pass lärorikt med bild och musik att det ska behöva vara obligatoriskt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Bild och musik är två estetiska ämnen som det idag är obligatoriskt att ha i grundskolan, men vi tycker att det bör vara frivilligt för högstadieelever. 

Under den förra alliansregeringen blev det inte längre obligatoriskt att läsa estetiska ämnen på gymnasiet och det blev istället ett individuellt val där eleven själv fick välja mellan att läsa eller inte läsa några praktiska ämnen. Vi tycker att det finns två estetiska ämnen, bild samt musik, som inte bör vara obligatoriska för oss högstadieelever. 

Vi vill också kunna välja bort dom från vårt schema!

Vi vill inte minska antalet timmar i skolan, utan vi vill istället lägga ned mer tid på kärnämnena. Det ska dock vara möjligt att lägga till bild eller musik på schemat om eleven i fråga skulle vilja det. 

Det finns flera studier som visar att svenska elever är svaga i just matematik. Om bild och musik togs bort från schemat skulle matematikresultaten faktiskt kunna förbättras.

Man får ofta höra att praktiska skolämnen underlättar de teoretiska ämnena, vilket mestadels stämmer men det är inte så pass lärorikt med bild och musik att det ska behöva vara obligatoriskt. Hemkunskap och idrott är exempel på lärorika och nödvändiga praktiska ämnen som man kommer att ha användning för i vuxenlivet.

Det krävs även en stor budget för att kunna driva en bild- och musikundervisning. De pengar skolan lägger på att köpa instrument och tavelstativ skulle istället kunna gå till att anställa fler lärare och personal då det råder lärarbrist i Sverige. 

Det finns elever som behöver extra stöd i skolan och då vore det jättebra med extra personal, men det kan inte alla skolor erbjuda eftersom att de måste lägga onödigt mycket pengar på bild- och musikundervisningen.

Det handlar inte om att vi vill förstöra för de som tycker om bild och musik, utan vi vill istället underlätta för alla elever. Vill man läsa de ämnena ska det vara möjligt, kanske inte på alla skolor men det ska finnas där som alternativ.

William Gunnerud, 15,
Ledamot MUF Skellefteå

Amina Sadigbeyli, 15,
Vice ordförande MUF Sollentuna

Muf
/
/
Borde vissa estetiska ämnen vara frivilliga?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.