Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är dags på regeringsnivå att ta hand om kvinnor

Den 9:e september är det val
1 av 1

Lamin Grant Sanogo anser att regeringen borde stifta nya lagar som skulle öppna för bättre trygghet för kvinnor.

Privat & TT

Debatt | 12/06/2018 13:19

Lamin Grant Sanogo: "Man talar mycket om problem som uppstår i samhället utan att hitta en lösning, eller helt enkelt att man inte är intresserad av problemet. Det är dags för Löfvens regering och visa att man är ambitiös med deras politik"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

MeToo rörelsen blev starten på en revolution för kvinnor som med deras berättelser att få höra att de blivit sexuellt utnyttjande på varierande sätt, eller trakasserad på arbetsplatsen. Framträdande kvinnor runt om i världen kämpar dag in dag ut för jämställdhet mellan kvinnor och mannen och ändå så är det kvinnliga könet som drabbas i slutet. 

Trots demonstrationer runt om landet om bättre arbetsvillkor och jämställdhet så blir det döva öron till slut. Då undrar man vart problemet egentligen börjar?

Det sträcker sig egentligen tillbaka till 1918 då den dåvarande S-märkta statsminister Per Albin Hansson införde allmän rösträtt för kvinnor. Men han gjorde det med en smula motvillighet då det protesterades vilt bland det konservativa partiet och förstås män. Även i hans eget parti fanns en viss tveksamhet mot den lagstiftningen. 

Lagen blev starten på debatten om jämställdheten, vilket var sällsynt med tanke på kvinnosynen den tiden där deras plats var i hemmet och skulle inte uttala sig om politiska frågor som män hade bättre koll på. Lösningen enligt mig är att i första hand på regeringsnivå stifta nya lagar som skulle öppna för bättre trygghet för kvinnor på olika områden.

– Bättre arbetsvillkor/trygghet som skulle kunna stärka kvinnor på arbetsmarknaden och se till att deras behov tillgodoses lika mycket som män.

– Obligatorisk seminarium i grundskolan som ska gynna killar i tidigt stadie om brott, straff och respekt gentemot det andra könet.

–Statligt stöd som ska hjälpa båda könen som är i livskris med hjälp av en livscoach, vissa kriterier måste uppfyllas först för att beviljas hjälpen.

– Valfria aktiviter som ska se till för båda könen på arbetsplatsen och skolan att närma sig för en godartad professionell relation.

Man talar mycket om problem som uppstår i samhället utan att hitta en lösning, eller helt enkelt att man inte är intresserad av problemet. Det är dags för Löfvens regering och visa att man är ambitiös med deras politik. 

Det vore en enorm prestige för de rödgröna om man lyckas lösa delar av problemet som ställer strul för kvinnor. Det sänder även ett starkt signal till resten av världen att Sverige var först att revolutionera jämställdheten mellan man och kvinna.

Lamin Grant Sanogo,
Skribent

Vad tycker du om förslaget?