Åskådareffekten innebär att människor är mindre benägna att hjälpa om det finns andra människor i närheten.
Shalini Persson skriver om åskådareffekten. - Foto: Linda Nyremark & TT

Shalini Persson: "Den farliga åskådareffekten gör oss blinda"

Shalini Persson: "Åskådareffekten innebär att människor är mindre benägna att hjälpa/reagera, om det finns andra människor i närheten. Blir du överfallen kan åskådareffekten göra att människor inte hjälper dig"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vet du vad åskådareffekten är? Att ha kunskap om hur du undviker att bli handlingsförlamad när det gäller och ökar chanserna att få hjälp i en nödsituation, är livsviktigt.

Vi läser ibland om hjältedåd, hur människor riskerar allt för att rädda någon i nöd. Tyvärr är det långt vanligare att de som blir vittne till en olycka eller ett överfall inte gör någonting alls. Chansen att någon ingriper i en nödsituation är faktiskt mindre ju fler som ser händelsen. Fenomet kallas åskådareffekten.

Åskådareffekten innebär att människor är mindre benägna att hjälpa/reagera, om det finns andra människor i närheten. Blir du överfallen kan åskådareffekten göra att människor inte hjälper dig. 

Det beror på att vi som gruppvarelser följer massan så blint att vi stänger av förnuft och omdöme. En rad mekanismer påverkar. 

När vi ser en händelse är det många gånger svårt att säkert avgöra vad vi ser. Är det två personer som grälar, eller ett överfall? För att förstå går vi efter andras reaktioner. Om de ser oberörda ut drar vi slutsatsen att det inte är någon fara. 

Vi känner dessutom mindre personligt ansvar ju fler vi är omgivna av och blir enormt hämmade av vår rädsla för vad andra ska tycka om oss.

Nästan ingen av oss är immun mot den livsfarliga åskådareffekten. Men du kan övervinna den:

Skapa en mental och faktisk handlingsberedskap. Bestäm dig för att agera om något händer. Skaffa dig kunskap. Gå en kurs i hjärt-/lungräddning, hantering av mobbning, självförsvar et cetera. 

Var uppmärksam. Gå på din magkänsla och ditt eget sunda förnuft, oavsett hur andra människor reagerar. Känns en situation fel och akut, ta för givet den är det. Vänta inte på att någon ska göra något. Följ din moraliska kompass och bli den som tar initiativ och agerar. Gör det du kan utan att ta onödiga risker. 

Som offer för ett brott kan du hjälpa åskådarna att förstå det är en nödsituation. Sätt gränser direkt, oroa dig inte för om du verkar hysterisk eller otrevlig. Agera bestämt, höj rösten och använd ditt kroppsspråk. 

Skrik inte bara hjälp utan säg till folk hur du vill de ska hjälpa. Vänd dig till enskilda personer. Sök ögonkontakt och gör det klart att du pratar med dem “Du i gröna tröjan, ring polisen!”. 

När det är en farlig situation är män generellt mer benägna att agera än kvinnor. Likaså är det mer troligt att folk som känner varandra kommer att ingripa. Åskådare har också lättare att känna empati med någon som de kan identifiera sig med. 

Den farliga åskådareffekten gör oss blinda, när vi är med andra, för sånt vi annars skulle se. Nästa gång du kommer på dig med att tveka att göra något du känner är rätt, så välj om. 

Det kan handla om något så obetydligt som att säga till någon du träffar att den har tandkräm i ansiktet eller att du säger hej till någon som alla andra ignorerar. 

Öva på att bryta “Så gör vi här”-normen och följa din inre kompass, i det lilla, så ökar du chanserna att du gör det när det gäller.

Shalini Persson,
kommunikationsexpert 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vi jobba på att övervinna åskådareffekten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.