Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Einar Friberg: "Våldet blir som en sten i skon – det måste skakas ut"

Den 9:e september är det val
1 av 1

Einar Friberg anser att politikerna måste ta bladet ur munnen och lägga en ambitionsnivå på nolltolerans avseende våld på landets gator och torg.

Privat & TT

Debatt | 13/06/2018 17:05

Einar Friberg: "Det är dags för Sveriges politiker att lägga en ambitionsnivå på nolltolerans avseende våld på landets gator och torg. Det är dags att politikerna tar bladet ifrån munnen och tydligt deklarerar att våld aldrig kan accepteras"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige står idag vid ett vägskäl med en befolkning som växer ganska stadigt och kraftigt.

Våld kan aldrig accepteras och framförallt kan aldrig någonsin våld av en starkare person mot en svagare accepteras. Det finns en tendens som tydligt pekar på att våldet ökar och den ligger i vägen för en istället fredlig utveckling som alla som bor i landet önskar sig.

Det blir som en sten i skon, den måste skakas ut.

Därför är det dags för Sveriges politiker att lägga en ambitionsnivå på nolltolerans avseende våld på landets gator och torg. Jag tycker att det är dags att politikerna tar bladet ifrån munnen och ställer sig upp och klart och tydligt deklarerar att våldet aldrig kan accepteras.

Det kan aldrig vara ok att till exempel gamla människor inte vågar gå ut därför att en ny trend har bitit sig fast där unga rånar gamla genom att rycka av dem halsband och andra juveler.

Det är så fruktansvärt fegt att ge sig på den som är svagare!

Tänk om de som rånar och misshandlar skulle våga ge sig på de som är starkare än sig själva men det vågar de inte de är för fega. Det är så oerhört lätt att vara flera eller fysiskt starkare och göra illa. 

Mycket svårare att vara färre eller fysiskt svagare och ge sig på någon.

Jag vet hur det känns att vara den svagare jag har blivit rånad av två personer i Kungsparken, Malmö under pistol– och knivhot.

Detta var en mycket obehaglig upplevelse och en erfarenhet jag absolut kan vara utan. Det kan inte vara en rimlig utveckling att den person som utan egen förskyllan blir vittne till en uppgörelse själv skall löpa risken att bli beskjuten eller i bästa fall misshandlad. Eller att de kriminella gängen gör upp på allmän plats och helt oskyldiga kommer i skottlinjen.

Vidare skall ingen kvinna i Sverige behöva riskera att kallas för hora, vad är det som är fel? Vad är det för ett land som tillåter detta?

Jag vill med dessa rader mana och uppmana samtliga politiker i Sverige till krafttag för att minska och på sikt utplåna våldet mot och kränkningarna av människor.

Jag tycker också att det är dags för politiker att ge polisen mycket större befogenheter för att städa upp buset på gatorna.

Det offentliga rummet är allas vårt vardagsrum och där har vi rätt att vistas utan rädsla för våld i någon form.
Inför en nolltolerans där snarast!

Jag hoppas att ni politiker läser detta och framförallt agerar.

Einar Friberg


Håller du med?