Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Stoppa Erdogans valfusk i Sverige, Alice Bah Kuhnke"

Recep Tayyip Erdogan är Turkiets president.
1 av 1

Kurdo Baksi och Murat Kuseyri anser att Erdogan-regimen försvårar för cirka 35 000 svenskar med rösträtt i Turkiet att delta i det turkiska valet.

COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / MAJA SUSLIN / SCANPIX, Privat & TT

Debatt | 14/06/2018 10:40

Skribenterna: "Erdogans hat mot kurder, assyrier/syrianer, armenier och aleviter präglar helgens röstning i Sverige. Trots att Sverige är ett avlångt land, får 38 879 väljare med turkiskt medborgarskap endast rösta i två dagar och endast i Stockholm"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I helgen röstar nästan 40 000 svenskar med rötter i Turkiet på Kista Bokmässa.

I undantagtagstillståndets Turkiet röstar väljarna dock först den 24 juni i parlaments – och presidentvalen. Och för första gången tyder opinionsmätningar på att Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan för första gången kan förlora makten. 

Orsakerna till att Erdogans popularitets dalar är många. Ekonomin är urusel. Arbetslösheten är skyhög. Samhället är skräcklaget på grund ultranationalistisk yra och ett angiverisystem med en rasistisk struktur.  Folk är trötta på personkulten kring Erdogan vars krigsretorik skrämmer medborgarna. Yttrande- och pressfriheten är i princip avskaffat i Turkiet. 

Godtyckliga massavskedanden och massarresteringar efter militärkuppförsöket 2016 har gjort miljontals människor personligen Erdogan-fientliga. Sist men inte minst, har alla oppostionella partier och tongivande personer lämnat sina konflikter åt sidan för att avsätta Erdogan.

Om Erdogan, som nu har den lagstiftande, dömande och verkställande makten, accepterar valresultatet är en annan fråga.

Dock har vi redan nu sett hur Erdogan-regimen försvårar röstandet för kurdiska medborgare: I nitton län har Valmyndigheten beslutat i fascistisk anda att 270 000 kurder i 19 län fråntas rätten att rösta i närheten av sina hem utan måste åka till andra län och bekosta sina resekostnader själva! 

Motivering: Säkerhetsskäl. Detta påminner oss givetvis om den forna rasistiska apartheid-regimen i Sydafrika.

Orsaken till att just kurdiska väljare möter stora motgångar beror på att kurderna och det prokurdiska partiet Folkens Demokratiska Parti (HDP) kan avgöra om Erdogan ska fortsätta vara envåldshärskare eller sitta bakom galler snart. 

Och Erdogans fientliga inställning mot kurder och det mångkulturella och feministiska HDP, som galant klarat världens största valspärr på tio procent i de senaste valen, har pågått länge: Dess två språkrör, 60 folkvalda borgmästare och tio parlamenstledamöter har placerats i fängelser på Erdogans order.

Erdogans hat mot kurder, assyrier/syrianer, armenier, aleviter och odemokratiska förhållningssätt mot oppositionella, präglar nu även helgens röstning i Sverige där HDP brukar få flest röster. Trots att Sverige är ett avlångt land tillåts 38 879 väljare med turkiskt medborgarskap endast rösta två dagar och endast i Stockholm.

I Danmark med färre turkiska väljare (35 400) pågår röstningen i elva dagar och i Norge, som har en fjärde del av de svensk-turkiska väljarna, är vallokalerna öppna i hela sex dagar. Det enda ord som kan beteckna detta faktum är valfusk. Det krävs nämligen en enorm ansträngning för en umeåbo eller en gotlännning att planera och betala ur egen ficka ett stort belopp för att använda sin självklara och demokratiska rätt.

Jämför vi med det svensk-irakiska valet blir man rent ut sagt förbannad: Irakiska ambassaden anordnade vallokaler i åtta svenska län. Bara i Stockholm kunde väljarna rösta i fyra olika stadsdelar.

Vad anser Sveriges demokratiminister Alice Bah Kuhnke om att Erdogan-regimen försvårar för 35 000 svenskar med kurdisk, turkisk, armenisk, alevitisk och syriansk bakgrund att att delta i ödesvalet som ska avgöra Turkiets framtid?

Kurdo Baksi,
Författare och samhällsdebattör

Murat Kuseyri,
Svensk-turkisk journalist

Ska du rösta i det turkiska valet?