Way out West är en festival i Göteborg
Philip Botström & Andrea Törnstam från SSU kräver en trygg och fri festivalsommar för alla. - Foto: SSU & TT

SSU: "Alla ska ha rätt till en trygg och schysst sommar"

SSU: "Ingen ska behöva knyta nycklarna i handen på vägen hem eller känna sig rädd på festivaler. I Sverige ska alla kunna röra sig fritt i samhället, klä sig som de vill och kunna festa och dansa natten lång"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I helgen går Summerburst i Stockholm av stapeln. Äntligen är värmen och festivalsommaren här. Kvällsdopp, grillning med vännerna i parken, festivaler eller nattklubbar med fest inpå småtimmarna är något vi alla längtat efter. Sommaren är en tid på året då vi alla ska kunna njuta av de varma och ljusa kvällarna, träffa vänner eller den där sommarflörten. 

Dessvärre är sommaren också den tid på året då många tjejer upplever otrygghet. Enligt en undersökning gjord av SCB känner var femte kvinna en otrygghet som gör att de undviker att gå ut ensamma sent på kvällen. Att unga tjejers tvingas begränsas sina liv för att de inte känner sig trygga är helt oacceptabelt.

De senaste åren har vi kunnat följa rapporter om sexuella trakasserier och våldtäkter i samband med festivaler på sommaren. Att en kväll som skulle innebära musik och fest slutar med sexuella övergrepp är avskyvärt. 

Tyvärr är det en verklighet idag att sex av tio sexualbrott inträffar på allmän plats. Denna utveckling har bland annat lett till att den första mansfria festivalen, Statement-festivalen, arrangeras. 

I sommar ska många unga gå på Summerburst, Emmaboda, Way out West och andra festivaler. För att garantera alla tjejers frihet och trygghet så måste vi dels motverka att sexualbrott sker från första början men också vara stenhårda när det väl händer. 

Vi är så vana vid berättelser om unga tjejers otrygghet att vi ser de som ett givet tillstånd. Men vi måste se det för vad det är; en stor orättvisa och ett svek. Men det går att förändra.

Det är ingen slump att 99% av alla sexualbrott begås av män. Sexualbrott är det yttersta resultatet av en skev mansnorm som genomsyrar hela samhället. För att förebygga sexualbrott måste vi inse att det är män som behöver anpassa sig, inte kvinnor. 

Tiden då vi skambelägger offer och talar om kjollängder och alkoholintag måste vara förbi. Istället för feministiskt självförsvar, krävs maskulint självansvar. Därför måste vi motverka mansnormens våldskultur redan i tidig ålder. 

Men när sexualbrott väl sker måste det följas av hårda konsekvenser. Det kräver krafttag från festivalarrangörer, rättsväsende och politiken. Det behövs mindre snack och mer verkstad för att alla tjejer ska vara trygga i sin vardag. Därför kräver SSU följande åtgärder: 

1. Prioritera sexualbrotten och skärp straffen. Kvinnorna får alltid leva med konsekvenserna av övergreppet men allt för sällan gäller detsamma för gärningsmannen. Att polisanmälningar för sexualbrott hamnar på hög är oacceptabelt. 

Nu när polisen äntligen får mer resurser måste det också leda till att utredningarna prioriteras högre. Straffen för sexualbrott måste även skärpas med större krav på rehabilitering. Offer ska inte mötas av ett handlingsförlamat rättsväsende. 

2. Jämställdhetskrav på krogvakter och nattklubbar. Nattklubben är en miljö där sexuella trakasserier och övergrepp är vanligt förekommande. Det måste ställas högre krav på klubbarna att arbeta förebyggande mot dessa brott. 

Till exempel borde det vara krav på jämställdhetscertifiering så att all krogpersonal går en utbildning om sexuella trakasserier för att öka kunskapsnivån så att övergreppen kan upptäckas och förebyggas. Det ska råda absolut nolltolerans mot sexualbrott på nattklubbarna i Sverige.

3. Straffa festivalarrangörer som sviker unga tjejer. Det är dags att sätta press på festivalarrangörer att ta sitt ansvar för att skapa en trygg och schysst miljö under sina arrangemang. Det kan inte vara så att sexualbrott återkommer år efter år på festivaler utan insatser från arrangörerna. 

Om festivalarrangörerna visar att de inte tar sexuella övergrepp på större allvar bör det få konsekvenser i form av böter eller indraget alkoholtillstånd.

Ingen ska behöva knyta nycklarna i handen på vägen hem eller känna sig rädd på festivaler. I Sverige ska alla kunna röra sig fritt i samhället, klä sig som de vill och kunna festa och dansa natten lång. För att detta ska bli möjligt måste samhället bli mycket hårdare både mot sexualbrotten här och nu men också mot dess orsaker.

Politik, rättsväsende och festivalarrangörer måste tillsammans ta sitt ansvar för att garantera trygghet för alla tjejer i det offentliga rummet. För oss är det självklart att alla ska ha rätt till en trygg och schysst sommar. 

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU

Andrea Törnestam,
Förbundssekreterare SSU

SSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.