Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tor Nilsson: "Mina svenska värderingar"

David Cameron pratade om integration i München för några år sedan.
1 av 1

Tor Nilsson skriver om integration och svenska värderingar.

Privat & TT

Debatt | 15/06/2018 16:19

Tor Nilsson: "USA är ett bra exempel på att man fortfarande kan vara stolt för sin svenska bakgrund fira svenska högtider, klä sig svenskt, bete sig svenskt, ha en svensk religiositet med mera och ändå vara amerikan"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tycker detta exempel från USA visar vad sann kärlek till sitt land är. Att våga säga emot och stå för sin åsikt samtidigt som man respekterar att andra i samma nation har helt andra värderingar.

Om vi går till vårt land så har vi flesta samma uppfattning som den amerikanske fotbollschefen redovisade. Nämligen att respektera att andra har andra värderingar än en själv, en annan kulturell identitet och rätten att få uttrycka den.

Man kan inte kräva att andra ska lämna nationen för att de har en annan kulturell identitet, åsikt med mera. Det är inte en svensk värdering anser jag. En svensk värdering för mig är liknande som den fotbollschefen i USA har. 

Ungefär så här ser den ut:

Svenska värderingar anser jag är bland annat att de nyanlända ska integreras i samhället och att de har själva ett ansvar till detta. Att integreras innebär att gå oss tillmötes och vi dem. Detta är ju än mer viktigt när en invandrad söker medborgarskap. Att gå någon tillmötes innebär inte att någon utraderar sin bakgrund. 

USA är ett bra exempel på att man fortfarande kan vara stolt för sin svenska bakgrund fira svenska högtider, klä sig svenskt, bete sig svenskt, ha en svensk religiositet med mera och ändå vara amerikan.

Johan Westerholm har i en artikel om assimilation och integration sagt: "Att integreras i ett samhälle betyder inte att den egna särarten utplånas. Inget är så amerikanskt som en amerikan med irländskt påbrå. Lika fanatiska kring S.t Patricks Days som 4th of July." 

Jag tycker faktiskt att allt pekar på att man kan ha olika kulturella och nationella identiteter men ändå vara svensk. 

Eller som Cameron sa i München för några år sedan: ” Det kommer också att stärka stoltheten över en lokal identitet så att folk känner sig fria att säga ”Ja, jag är muslim, jag är hindu, jag är kristen men jag är också Londonbo.”

Tor Nilsson

Håller du med?