Stockholm

"I Sverige förbjuder vi inte fattigdom"

Grön Ungdom deltar i Nyheter24:s debattkampen.
Axel Hallberg och Bodil Valero skriver om det uppmärksammade "tiggerförbudet" i Eskilstuna. Foto: TT

Axel Hallberg (GU) & Bodil Valero (MP): "Tiggeriet är bara ett problem för de som tvingas tigga, inte för oss som blir ombedda att hjälpa. För oss gröna är förbud mot fattigdom i ett av världens rikaste länder inget kort om oanständigt och smaklöst!"

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Nu har S, M, C och SD i Eskilstuna röstat ”ja” till förslag om att det ska krävas tillstånd för att tigga, eller som de kallar det ”passiv penninginsamling”. Detta är ytterligare ett skamligt försök att förbjuda fattigdom.

Den socialdemokratiske kommunstyrelseordföranden Jimmy Jansson som säger i Aftonbladet att ”målet med förslaget är att det ska bli så dyrt och krångligt att det inte ska vara lönt att söka”. 

Han gör inte ens ett försök att dölja det faktum att de vill omöjliggöra för vårt samhälles mest marginaliserade medlemmar att be om hjälp. 

Tidigare har Vellinge kommun försökt förbjuda tiggeri, men fått nej från Länsstyrelsen. Nu provar Eskilstuna en annan metod, den så kallade ”Eskilstunamodellen”, för att göra exakt samma sak och det är många andra kommuner som följer dem med stort intresse. Det är en oroande utveckling.

Förut försökte tiggeriets motståndare försvara sina försök att stoppa tiggeriet med att de ville ”motverka organiserad brottslighet”, innan dess vill man istället ”hjälpa på plats” i länderna där tiggarna kommer ifrån.

Redan då hade man god anledning att misstro deras intentioner eftersom avsevärt fokus lades just på att förbjuda pappmuggarna, men lite energi på att lösa de bakomliggande problemen. 

Nu tycks avskyn för tiggarna vara tillräckligt starkt för att inte ens hymla om längre. Den här förskjutningen av samtalet tyder på ett stort fall för Sveriges känsla av humanitärt ansvar och vilja att skapa ett samhälle byggt på solidaritet. 

För oss gröna är det här en otroligt oroväckande utveckling som för tankarna till några av Europas mest dystra kapitel. 

Som Stig Dagerman skrev i sin reportagebok Tysk Vår blir moralen en annan när man svälter. Om Sverige röjer tiggares möjligheter att be om pengar till mat kommer de tvingas till andra metoder för att mätta sina tomma magar. Det är så ett parallellsamhälle skapas på allvar. 

Det är inte de utsattas ovilja att leva med oss andra som gör att de hamnar i samhällets marginaler, det är vår ovilja att hjälpa dem därifrån. 

Vi i Miljöpartiet och Grön Ungdom vill istället gå till grunden problemen som tvingar folk att tigga. Därför är vi drivande i denna fråga på både EU-nivå och i Sverige.

Den gröna rörelsen i Europaparlamentet har drivit på för att stöd ska gå till länderna många tiggare kommer ifrån, men pengarna kommer inte alltid fram till dem som behöver dem. 

Det saknas politisk viljan att hjälpa romer, såväl i Rumänien som i Sverige. Därför kämpar Miljöpartiet och Grön Ungdom för att få ett EU-toppmöte om romernas rättigheter i Europa. En attitydförändring krävs, och ett toppmöte skulle skicka en signal från högsta nivå. 

Tiggeriet är bara ett problem för de som tvingas tigga, inte för oss som blir ombedda att hjälpa. För oss gröna är förbud mot fattigdom i ett av världens rikaste länder inget kort om oanständigt och smaklöst! 

Därför vädjar vi till politiker av alla färger att på allvar begrunda vad det gör med människovärdet att röstar för ett tiggeriförbud. 

Axel Hallberg,
Språkrör för Grön Ungdom 

Bodil Valero,
Europaparlamentariker för Miljöpartiet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.