Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Axel Hallberg: "Den nionde september står medmänskligheten på spel"

Grön Ungdom tävla I Nyheter 24s debattkamp
1 av 1

Axel Hallberg anser att Sverige är under hot. Ett hot som stavas nationalism.

TT

Debatt | 18/06/2018 14:05

Axel Hallberg, Grön Ungdom: Resultatet 9:e september kommer inte bara avgöra de kommande fyra årens ekonomiska politik, bostadsbyggande eller företagens möjlighet att expandera. Det här är mer än ett val - det handlar om vad Sverige ska vara.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige är under hot. Hotet stavas inte invandring - utan nationalism. Om inte de stora partierna tar sitt förnuft till fånga står vi inför större faror än en dålig mandatperiod, i det här valet står medmänskligheten på spel.

Mycket har hänt sedan hösten 2015. De humanitära utmaningarna var stora. Samtidigt var vi i Sverige resoluta i vår strävan att klara av dem. Vi var en humanitär stormakt och skulle bevisa det. På många sätt var det den varmaste hösten jag någonsin upplevt.

När situationen var som svårast och gymnastiksalarna var fyllda till bredden med bäddar öppnande många upp sina hem. Plats gjordes på soffor, i gästrum och i tamburer.

Sedan hösten 2015 har det gått snabbt. Vinden har vänt och med det har det också skett en historierevision. De som då sa att våra hjärtan skulle öppnas, att vårt Europa inte bygger murar och som gång efter annan poängterade att vi är en humanitär stormakt har nu skrivit en ny historia.

Nu har parti efter parti presenterat ny stram migrationspolitik, sagt sig vilja “slå vakt om svenska värderingar” och överlag poängterar att vi måste sätta svenskarna först. För bara fyra år sedan var de flesta partier på det stora hela överens om att ta ansvar för utsatta människor i Sverige, nu har det blivit viktigare att ta ansvar för nationen Sverige. 

Och även om alla nationalistiska drömmar inte har infriats kan vi redan konstatera att dagens debatt är väsensskild från den gamla - mer nationalistisk, kall och rasistisk.

Men vi har ett val. Istället för att fortsätta på en väg kantad av nationalism och hat, kan vi välja att gemensamt bygga ett samhälle där alla får plats. Istället för att ropa om stängda gränser och ställa grupp mot grupp kan vi välja medmänsklighet, låta fler komma till Sverige och genom en välkomnande etableringspolitik inkludera fler i samhället. Med en politik där fler får möjlighet till en första bostad, ett jobb, rätt stöd och vård och slipper utsättas för rasism bygger vi ett välkomnande Sverige som är till för alla. 

Det Sverige vill jag leva i.

Vi gröna är fast beslutna om att människor som kommer till Sverige ska välkomnas av en etableringsprocess som ser till deras potential, deras behov och deras rättigheter. Barn ska ha rätt att återförenas med sina syskon och föräldrar och unga ska få snabba besked om att de får stanna så att de kan fokusera på skolan, på att lära sig språket och bygga sina liv här. 

För oss handlar det om medmänsklighet.

Våra gröna värderingar om solidaritet och medmänsklighet har på kort tid förflyttats från mitten av åsiktskorridoren till periferin. Det som var sunt förnuft för tre år sedan kallas numera både farligt och radikalt. Hade detta bara påverkat våra opinionssiffror hade det inte ens varit värt att nämna, men den nya vurmen för nationalism är ett allvarligt hot mot flyktingars rättigheter och hela det svenska samhället. 

De som kommer till Sverige beskrivs som ett hot mot allt från svensk arbetsmarknad och ekonomi till de svenska värderingarna och rikets säkerhet. Detta kommer självklart att påverka nyanländas möjlighet att inkluderas och bli en del av samhället. Det är viktigare än någonsin att vi som tror på Sverige som ett öppet land vågar stå upp för medmänsklighet.

Resultatet 9:e september kommer inte bara avgöra de kommande fyra årens ekonomiska politik, bostadsbyggande eller företagens möjlighet att expandera. Det här är mer än ett val - det handlar om vad Sverige ska vara.

Ska vi vara ett välkomnande land för alla - eller ska vi välja den slutna och nationalistiska vägen? Jag och Grön Ungdom vet vad vi väljer.

Axel Hallberg,
Språkrör Grön Ungdom

Håller du med?