Grön Ungdom: "Det går inte att prata bort klimatförändringarna"

- 18/06/2018, 12:39
Grön Ungdom tävlar i Nyheter24:s debattkampen

Hanna Lidström anser att klimatförändringarna inte kan pratas bort, det krävs handling.

TT

Hanna Lidström, GU: "Ska min generation bli ihågkomna som klimathjältarna som beskattade klimatbovarna och skapade ett hållbart samhälle? Eller som generationen som var girig, glupsk och verklighetsfrånvänd? Det är vad det här valet handlar om."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om alla levde som Sverige skulle det krävas fyra jordklot. Hur är det möjligt? Jo, vi lever i ett system som bygger på ökad exploatering av naturresurser som helt enkelt inte är hållbar. Sedan industrialismen början har vi levt i ett samhälle som inte bara uppmuntrar till, utan kräver en allt högre konsumtion av naturresurser. 

Tidigare sågs det endast en motor för ökat välstånd. Och visst har det skapat ökat välstånd, men nu vet vi att det också gör stor skada på både vår planet och människorna som delar den med oss. 

Den här insikten var det som skapade Miljöpartiet för 30 år sedan. Vi såg att det kommer krävas politisk handling, beskattningar och begränsningar för hur vi i de rikaste delarna av världen exploaterar vår planet, annars kommer den fattiga delen av planeten ta otrolig skada. Västvärlden behöver ställa om sina system, så enkelt är det. 

Därför går vi gröna till val med ambitiösa löften om att ställa om samhället så att vårt välstånd blir hållbart. En stor del av denna omställning rör vårt resande. Miljöpartiet vill: 

  • Höja den nyinförda flygskatten ytterligare. Vi kan redan nu se att skatten har effekt på flygandet. Men vi nöjer oss inte med att trubba av ökningen av flygandet. Vi vill sänka flygandet. 
  • Att infrastruktursatsningarna ska läggas på snabba tåg ut i Europa istället för ett fler vägar för bilar. Minskat flygande ska inte innebära minskat resande. Istället för att ta flyget till Berlin, London eller Paris vill vi att man ska kunna ta tåget snabbt och enkelt. Då krävs en storsatsning på snabba tåg.
  • Begränsa de mest hälsofarliga bilarna från att köra mitt i våra städer. Utsläppen från dieselbilarna gör långvarig skada på våra lungor, leder ökad risk för demens och ökad risk för havandeskapsförgiftning. Att barn ska få svårare att andas för att de bor eller går i skolan nära en trafikerad väg är ett för högt pris att betala för att vissa ska få köra sina bilar överallt. 
  • Att våra städers gator byggs om från färdleder för bilar till ytor där vi kan leva och umgås. Det finns inget bra skäl att hela innerstan är fylld med bilar. Istället vill vi använda frigöra fler ytor åt uteserveringar, lekplatser, parker och nya boytor. 

Man kan inte prata bort klimatförändringarna, de måste bekämpas i handling. Att ducka för det genom att kapa i klimatbudgeten som Moderaterna vill eller skrota flygskatten som Centerpartiet utlovat är ett stort svek mot hela min generation. 

Oavsett politisk färg, kön eller härkomst är det alla vi unga som kommer drabbas av klimatförändringarnas effekter. 

Det är vi som kommer behöva släcka skogsbränder på grund av rekordhöga temperaturer och torka, återuppbygga samhällen efter översvämningar, undsätta klimatflyktingar och stoppa spridningen av sjukdomar.  Men det kan också vara vi som räddar världen. 

För oss är det självklart. Men att göra Sverige hållbart är en radikal idé och vår politik möts av starkt motstånd. Bilföretag vill sälja fler bilar, flygbolagen vill sälja fler flygbiljetter och de vuxna politikerna väljer sin egen bekvämlighet före våra liv. Vi tror att en annan värld är möjlig. Det avgörs nu. 

Hanna Lidström,
Språkrör Grön Ungdom

Vad tycker du om förslaget?