Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ung Vänster: Sparka rasistiska poliser

Ung Vänster skriver i Nyheter24:s debattkampen.

Louisa Moncade Escobar (Ung Vänster) vill ställa hårdare krav mot polisens rasistiska kultur.

TT

Debatt | 21/06/2018 11:58

Ung Vänster: "Anklagelser om brott och rasism borde granskas av utomstående som inte känner lojalitet med polisen. Det är viktigt att de som granskar speglar samhället i stort och att de ska finnas erfarenhet av att själv blir utsatt för rasism"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi vill gärna tro att polisen vill oss väl och är rättvis. Men åk till vilken förort som helst och fråga en ung kille om han eller hans kompisar har blivit rättvist behandlade av polisen. Våra gemensamma erfarenheter tyder på att polisen kommer att stoppa och misstänka oss mer än våra vita vänner. 

Polisen använder sig systematiskt av rasprofilering alltså att de granskar personer som inte uppfattas som ”vita” hårdare än andra. När polisen som ska vara rättssystemets första instans inte är objektiva utan agerar efter rasistiska fördomar så infekteras hela systemet. 

Detta är inte bara en känsla. Folk med utomeuropeisk bakgrund stoppas oftare än folk med svensk bakgrund med misstanke av att ha narkotiska på sig, trots det är en större andel av de stoppade svenskarna som har droger på sig. Ett annat exempel är att trots att rikemansungar i Danderyd tar mest droger så misstänks inte lika ofta som folk i förorten. 

På buss 179 mellan Vällingby, Spånga, Tensta, Rinkeby, Kista och Sollentuna så har polisen och Arriva startat ett samarbete för att sätta dit folk som plankar. Det är inte en slump att man riktar sig mot ungdomar i dom områdena.

Detta visar på att man gör ”satsningar” på att sätta dit rasifierade då man varje gång man pratar om punktinsatser från polisens håll målar ut förorten och människorna som bor där som problem. Jag frågar mig, när fan ska Sverige ta tag med polisens rasistiska arbetsformer?

Ung Vänster kräver hårdare krav mot den unkna kulturen inom polisen. Idag så utreds alla misstankar om brott och misskötsel inom polisen av polisen själva. Det krävs inget geni för att räkna ut att det inte leder till en rättvis process. Du som har blivit utsatt av en polis räknar kallt med att du inte kommer få upprättelse. 

Anklagelser om brott och rasism borde granskas av utomstående som inte känner lojalitet med polisen. Det är viktigt att de som granskar speglar samhället i stort och att de ska finnas erfarenhet av att själv blir utsatt för rasism. 

Det ska finnas nolltolerans mot rasism och när poliser påkomms med agera rasistiskt så ska de avskedas omgående.

Luisa Moncada Escobar,
Förbundssekreterare Ung Vänster

Vad tycker du om Ung Vänsters förslag?