Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KDU: Feminister hotar jämställdheten

- 19/06/2018, 15:13
KDU deltar i Nyheter24:s debattkampen.

Sara Havneraas och Amanda Nordbö anser att feminismen hotar jämställdheten.

TT

KDU: "Feminister har under lång tid reducerat det viktiga jämställdhetsarbetet till att omfatta teorier om kön som enbart en social konstruktion, kvotering och genuspedagogik i förskolan, men feminismen är också problematisk i sig själv"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jämställdhet handlar om lika möjligheter och respekt för både kvinnor och män, men jämställdheten är hotad.   

Kvinnor får inte alltid fritt välja vem de vill gifta sig med eller röra sig utan slöja. Var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde och unga tjejer vågar knappt ta promenaden hem utan mobilen fastklistrad vid örat eller nycklar mellan knogarna. KDU vill därför se 10 000 fler poliser, hårdare straff för vålds- och sexualbrott och en särskild brottsrubricering för hedersrelaterat våld.
 
Jämställdheten i Sverige hotas dock från fler håll. Det handlar om vänsterfeminister som genom kvotering är beredda att frångå principen om lika möjligheter oavsett kön. Detta för att man prioriterar en slags falsk, statistisk jämställdhet mellan kollektiven män och kvinnor, istället för ge varje människa samma chans att söka en utbildning eller ett jobb oavsett kön. 

Kvotering är diskriminering och vi i KDU tänker fortsätta att försvara verklig jämställdhet även om den hotas av feminister och det sker i jämställdhetens namn.

Feminister har under lång tid reducerat det viktiga jämställdhetsarbetet till att omfatta teorier om kön som enbart en social konstruktion, kvotering och genuspedagogik i förskolan, men feminismen är också problematisk i sig själv. 

Oavsett inriktning är feminismen en kollektivistisk ideologi som delar upp mänskligheten i två stora kollektiv. Män förutsätts vara överordnade och kvinnor förutsätts vara underordnade. På grund av ”patriarkala strukturer” som vi själva inte rår över eller direkt kan påverka förutsätts kvinnor inte ha samma chans att nå lika långt. 

Det är att påklistra kvinnor en falsk offermentalitet som gör att unga kvinnor riskerar att tappa tron på sig själva och sin egen förmåga. 

Visst finns verkliga jämställdhetsproblem, men istället för att behandla kvinnor som hjälplösa offer som behöver statens hjälp i form av kvotering till arbetsplatser, styrelser eller utbildningar, hade vi önskat oss mer frihet och tro. 

Friheten att låta oss kvinnor ta oss vart vi vill med egen vilja och förmåga samt tron på att vi kvinnor kan fatta rationella beslut, påverka vår egen situation och förverkliga våra drömmar. 

Feminismen står ofta för det omvända. Offermentaliteten riskerar att hålla kvinnor tillbaka och med hänvisning till att vi alla är offer för patriarkala strukturer tenderar feminismen att ta vår fria vilja ifrån oss. Det är därför feminister så enkelt omyndigförklarar oss kvinnor. 

Kvotering av föräldraförsäkringen är ett tydligt exempel. Politiker vill bestämma föräldraledighetens fördelning över huvudet på föräldrarna själva. 

För oss kristdemokrater är det självklart att föräldrar själva ska bestämma fördelningen av föräldraledigheten. Vi kvinnor är inte offer för ett patriarkat. Vi är människor med fri vilja och möjlighet att påverka vår situation och förverkliga våra drömmar. 

Vi förtjänar frihet och självbestämmande även när vi väljer annorlunda än vad radikala feminister eller pappa staten hade önskat.

Sarah Havneraas,
Familj- och jämställdhetspolitisk talesperson
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Amanda Nordbö,
Förbundsstyrelseledamot för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

KDU