Måndag 29 Nov
Stockholm

CUF: Stå upp för aborträtten i hela EU

CUF ställer upp i Nyheter24:s debattkampen.
Louise Grabo och Eva Mörtsell (CUF) skriver om vikten av stå upp för aborträtt inom EU. Foto: TT

CUF : "Aborträtten är en skör och hotad rättighet. Över hela Europa så härjar partier som vill inskränka aborträtten, med allt ifrån samvetsfrihet till en fullständig kriminalisering. Inte ens i Sverige är den trygg"

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

När resultatet av den irländska folkomröstningen om abort kom var vi många som drog en suck av lättnad. Många hade inte vågat hoppas på ett ja, och faktumet att resultatet var nästan det omvända som när den gamla lagen röstades igenom kändes som poetisk rättvisa.

Irland har haft en av Europas strängaste abortlagar, där de i grundlagen likställt kvinnans och fostrets liv - endast i de fall som kvinnans liv var i fara var det lagligt att göra abort. Att förändra lagen är ett stort framsteg och en seger för kvinnor över hela Europa. Men vi är inte klara än.

Aborträtten är en skör och hotad rättighet. Över hela Europa så härjar partier som vill inskränka aborträtten, med allt ifrån samvetsfrihet till en fullständig kriminalisering. Inte ens i Sverige är den trygg. KD har diskuterat förslag om samvetsfrihet, medan SD löper linan ut och vill förkorta tidsfristen för fri abort.

Samvetsklausuler är det största hotet mot aborträtten, i Sverige och i Europa. Det skulle innebära att vårdpersonal har rätt att vägra utföra vissa ingrepp - till exempel en abort - för att det går emot deras religiösa eller moraliska övertygelse.

Sverige är ett av få länder i Europa där det inte finns någon samvetsklausul - och det ska vi värna om och sprida.

Samvetsklausuler bidrar inte till något annat än att stigmat kring aborter ökar. I länder som Italien, där kyrkan och religion har stort inflytande, innebär klausulen att rätten till fri abort inte finns i praktiken, även om den står med i lagboken.

2016 dog en italiensk kvinna i missfall, för att en läkare vägrade utföra en abort - “så länge det lever, kommer jag inte ingripa” ska läkaren ha sagt. Då var det cirka 70% av alla gynekologer i Italien som vägrade genomföra aborter och sakta men säkert växer motståndet mot abort.

Många vill hävda att abortmotståndet är en medmänsklig linje. Inget kunde vara mer fel. Medmänsklighet är att ge människor rätt till sin egen kropp. Den rätten är alltid viktigare än rätten till samvetsfrihet.

Louise Grabo,
Vice ordförande och utrikespolitisk talesperson CUF

Eva Mörtsell,
Jämställdhets- och sexualpolitisk talesperson CUF


Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela