Torsdag 9 Dec
Stockholm

CUF: Stängda gränser håller inte i längden

CUF skriver i Nyheter24:s debattkampen.
CUF skriver om asylrätt och integration. Foto: TT

CUF: "Tror vi att vi bara kan strama åt asyllagstiftningen sviker vi inte bara människor på flykt, vi sviker också de väljare som tror på att politiken vill rusta Sverige för framtiden"

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det är bara tre år sedan Sverige såg ett av de största flyktingtalen i historien. Att vi klarade av att hantera och erbjuda skydd för en stor del av de 162 900 personer som sökte asyl är något som vi alla ska vara otroligt stolta över. 

Men nu när vi inte har samma inströmning till Sverige är det är lätt att glömma att det fortfarande är 65.6 miljoner människor på flykt runtom i världen. 

Det är lätt att glömma att världen fortfarande är fylld av konflikter. Det är lätt att glömma att diktatorer som Vladimir Putin, populister som Donald Trump och massmördare som IS inte försvunnit. Det är lätt att glömma att klimathotet kan tvinga hundratals miljoner på flykt. 

Då duger det inte att svenska politiker blundar. Vi kommer att ha en asylinvandring även i framtiden. För att asylrätten är en förutsättning för kontakten mellan civiliserade länder, något vi ställt upp på i internationella avtal, och för att det är vår förbannade plikt. 

Vi ska fortsätta jobba för ett bistånd som räddar liv. Vi ska fortsätta verka för ett EU som tar gemensamt ansvar. Men tror vi att vi bara kan strama åt asyllagstiftningen sviker vi inte bara människor på flykt, vi sviker också de väljare som tror på att politiken vill rusta Sverige för framtiden. 

Vi måste rusta Sverige för alla lägen. I morgon kan freden vara bruten. Om ett år kan vi ha en liknande flyktingvåg som 2015. Ska vi då stå där handfallna och rycka på axlarna? Ska vi stänga dörren, låtsas som ingenting och se de system vi vägrat modernisera misslyckas? 

Eller ska vi redan nu se till att de som vill komma hit och arbeta eller fly hit från krig och misär kan få en chans till en dräglig tillvaro? En chans att komma in på jobbet, i skolan, i fotbollsföreningen och den svenska gemenskapen? 

I en global värld rör människor på sig. Vissa för att arbeta, andra för att söka skydd. Inget pekar på att det kommer sluta. Allt pekar på att det smarta att göra - för medmänskligheten och ett starkt samhälle - är att rusta för det. 

Magnus Ek,
Förbundsordförande CUF

Louise Grabo,
1:a vice ordförande samt migrationspolitisk talesperson CUF

Evelina Reuterfors,
2:a vice ordförande samt ekonomisk-politisk talesperson CUF

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela