CUF skriver i Nyheter24:s debattkampen
Magnus Ek och Victor Rundqvist (CUF) vill ta krafttag mot bensin och fossil diesel. - Foto: TT

CUF: "Din bensinbil kommer att bli värdelös"

CUF: "Det kan låta hotfullt, men det behöver det inte vara. Klimathotet är en ödesfråga, och varje steg mot ett mer hållbart samhälle är en seger för oss alla"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Klimathotet har vid det här laget inte undgått någon, förutom möjligen SD:s riksdagsgrupp. Här i Sverige ska vi de närmaste 27 åren kapa våra utsläpp till nära noll. 

Om 12 år ska vi ha kapat utsläppen från fordonsflottan med 70 procent, och gått över till att vara helt fossiloberoende. 

Samtidigt rullar nästan fyra och en halv miljoner bensin- och dieselbilar på svenska vägar. Ingen vill förbjuda dem, och dieselbilarna kommer med rätt insatser att kunna köras på miljöbränslen, men en bensinbil kommer att bli nästan värdelös.

Det kan låta hotfullt, men det behöver det inte vara. Klimathotet är en ödesfråga, och varje steg mot ett mer hållbart samhälle är en seger för oss alla. Enligt Naturvårdsverket står transporterna inom Sverige står för en tredjedel av våra utsläpp, och vägtransporterna för den överväldigande majoriteten (93,6 procent) av den kakan. 

Kan vi kapa de utsläppen kommer vi så mycket närmare våra mål.

Dessutom är alternativen så mycket bättre också för svensk ekonomi. Det är inte så att vi kan sluta åka bil, särskilt inte i de kommuner i Dalarna, Värmland och Norrland där flest äger personbilar.

Istället handlar det om att ställa om till förnybara bränslen, och att köra mer på el från svensk vind-, sol, och vattenkraft eller på biobränslen från svensk skog.

För att tala klartext: Istället för att vara beroende av diktaturer som Ryssland och Saudiarabien eller dryga grannar som Norge för att ta oss till jobbet kan vi köra på bränslen som är bättre för klimatet och som vi producerar bäst i Sverige. En så kallad win-win.

Det som inte är en vinst för någon är om hushållen investerar i en fossilbil som tappar sitt andrahandsvärde inom några år.

Tyvärr är de flesta svenska beslutsfattare fortfarande för tröga och för fega för att omställningen ska gå så snabbt som möjligt och smidigt som möjligt. Vi måste satsa rejält på laddinfrastruktur och forskningsprogram för att öka produktionen av till exempel biobränsle från svensk skog för att alternativen ska fungera.

Det går att straffbeskatta bensin och fossil diesel, men det går inte att straffskatta fram infrastrukturen för alternativa bränslen.

Dessutom skulle den riksdagsmajoritet som är enig om att ställa om fordonsflottan kunna vara rak med att det ska hända snart - alternativt trycka upp skyltar med texten KÖP INTE EN BENSINBIL - DEN ÄR VÄRDELÖS INOM 12 ÅR!

Magnus Ek (CUF),
Förbundsordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund

Victor Rundqvist (CUF),
Miljöpolitisk talesperson, Centerpartiets Ungdomsförbund

/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.