Stockholm

Ung Vänster: "Högerns feminism är tandlös"

Ung Vänster deltar i Nyheter24:s debattkampen
Ung Vänster anser att det krävs flera insatser för att skapa jämställdhet, däribland förslag som minskar löneglappet och förbättrar villkoren på kvinnors arbeten. Foto: TT

Ung Vänster: "70 procent av alla fattiga i världen och majoriteten av arbetare i Sverige är kvinnor. Det är inte en slump utan beror på att kvinnor systematiskt sugs ut och tjänas på"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Tycker du att det är ett problem att det är ojämlikt mellan könen och vill göra något åt det? Önskar du en framtid där kvinnor inte ska tjäna mindre och där mäns våld mot kvinnor inte existerar? Grattis, du är feminist! Nästa fråga är då: vad ska göras för att få ett jämlikt samhälle? 

Könsmaktsordningen upprätthålls av att kvinnor inte har makt över sina liv på samma sätt som män har.

70 procent av alla fattiga i världen och majoriteten av arbetare i Sverige är kvinnor. Det är inte en slump utan beror på att kvinnor systematiskt sugs ut och tjänas på och det är därmed en viktig byggkloss i hur könsmaktsordningen fungerar. 

Kapitalism handlar om att en liten grupp människor tjänar pengar på att andra arbetar för dem vilket skapar stora klyftor i samhället. 

Utan ekonomisk jämlikhet kommer det aldrig kunna bli jämställt mellan könen på riktigt. Att ha ett otryggt jobb där chefen får göra vad man vill med en, att bli utförsäkrad på grund av att man lider av psykisk ohälsa eller att inte kunna flytta ifrån en man som misshandlar för att man inte har råd är inte frihet. 

Därför kommer det inte kunna bli jämställt om vi inte förändrar samhället och tar bort de stora ekonomiska klyftorna. Högern tycker inte att detta är ett problem utan försvarar det kapitalistiska systemet - därför är högerns feminism tandlös.

Sanningen är att högern alltid har representerat arbetsköparnas och företagens intressen. De arbetar för att behålla de rikas makt men försöker övertyga oss om att deras politik är feministisk och till för vanligt folk. Ett exempel är att Alliansen (M, C, L och KD) och Sverigedemokraterna vill att företag ska kunna tjäna pengar på välfärden. I debatten om vinster i välfärden påstår de att det är feministiskt eftersom att kvinnliga chefer för välfärdsföretag kan tjäna pengar. 

Sanningen är att de största välfärdsföretagen har manliga chefer och att miljarder kronor av skattepengar som kunde ha gått till välfärden går till vinster. I jakten på vinst på skola, vård och omsorg har dessa viktiga funktioner kraftigt försämrats och blivit mer segregerad. Vi vet att när välfärden inte fungerar så påverkar det kvinnor allra mest. 

Det är kvinnor som måste fylla de luckor som samhället inte kan täcka upp för genom välfärd genom att exempelvis stanna hemma och ta hand om barn eller gamla föräldrar, därför har den svenska välfärden historiskt sett varit enormt viktig för kvinnors frihet. 

Det är även flest kvinnor som jobbar i välfärden där de pressas att jobba under sämre förhållanden så att företagsägarna ska spara pengar i sin verksamhet. Det är ofattbart att högern har mage att kalla vinster i välfärden feministiskt när det egentligen handlar om att hålla näringslivet och sina rika polare om ryggen.

Det går inte att driva högerpolitik som förstärker maktstrukturer samtidigt som man hävdar att man är feminister. 

Hur är högerpartierna trovärdiga när de hyllar #metoo samtidigt som de vill inskränka lagen om anställningsskydd? Att avskaffa LAS innebär att tafsande chefer godtyckligt kan avskeda folk som klagar. För vilka är högerns feminism till för egentligen?

Ung Vänster vet att det krävs flera insatser för att skapa jämställdhet, däribland förslag som minskar löneglappet och förbättrar villkoren på kvinnors arbeten. 

Vi vill satsa på välfärden och förbjuda vinster i välfärden. Vi vill införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön vilket kommer gynna kvinnor eftersom att det ger högre lön, fler kollegor, mindre stressig och slitig vardag och låter fler som jobbar deltid gå upp i heltid. 

Vi vill avskaffa allmän visstid för att få långa, trygga anställningar istället för att undra hur länge man får stanna på arbetsplatsen. Vi vill införa delad föräldraförsäkring så att båda föräldrarna får vara hemma lika mycket med barnen, vilket även ger en mer jämställd utveckling mellan könen.

När politiska beslut skapar större klyftor, mer press och ett otryggare samhälle så drabbas kvinnor och tjejer mest. För att uppnå jämställdhet mellan könen krävs det mer ekonomisk jämlikhet och det är vad Ung Vänster kämpar för. Vi kämpar varje dag för ett socialistiskt samhälle fritt från förtryck. 

Under tiden filar högern på argument hur politik som stärker rika gubbar kan kopplas ihop med kvinnokamp.

Ellen Kling,
Andra vice ordförande för Ung Vänster


Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.