Stockholm

För att få ett tryggt samhälle så behövs det mer än lite fler poliser

Ung Vänster ställer upp i Nyheter24:s debattkampen.
Hanna Franzén, Ung Vänster. Foto: TT

Ung Vänster: "Ingen har nog kunnat undvika de politiska partiernas tävlan om vem som vill ha flest nya poliser i Sverige. Men när det handlar om att prata om hur man på riktigt löser brott, så är det helt tyst"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ingen har nog kunnat undvika de politiska partiernas tävlan om vem som vill ha flest nya poliser i Sverige. Likt en auktion slängs siffror hit och dit om antalet poliser, utbildningsplatser och kostnader. Men när det handlar om att prata om hur man på riktigt löser brott, skapar trygghet i folks vardag och förebygger kriminalitet så är det helt tyst.

En politik för att skapa ett tryggare samhälle behöver gå längre än att anställa lite fler poliser för att vara trovärdig.

Det viktigaste för att minska kriminaliteten är att bekämpa fattigdom och social utsatthet. Det handlar om att ge människor möjlighet att skapa sina egna liv. Människor behöver ha möjlighet till en meningsfull fritid och fler satsningar behöver göras för att unga ska känna framtidstro. 

Missbruk och beroende måste bekämpas och den ökade psykiska ohälsan i samhället måste tas på allvar.

För att lösa problem krävs det att man tar hänsyn till dess orsak och inte endast dess konsekvenser. Ett samhälle som misslyckas med att ge vård och stöd till de som behöver kommer aldrig att vara ett tryggt samhälle.

Olika brott prioriteras olika mycket av polisen idag. Samtidigt som polisen griper antirasister får nazister härja fritt och misshandla, hota och förfölja folk. Medan polisen lägger mängder av resurser på gränskontroller läggs förundersökningar av sexualbrott ner innan de knappt hunnit anmälas.

Sveriges värsta tjuvar är skattesmitarna. Både sett till hur mycket de stjäl och till hur många personer som drabbas. Det är också en av de kategorier av brottslingar som lättast kommer undan. 

Sveriges hundra rikaste personer behöver punktmarkeras av skatteverket och det borde vara olagligt för banktjänstemän och skattejurister att ge tips till överklassen om hur de kan smita från så mycket skatt som möjligt.

Detta sker medan högern lugnt ser på och vägrar agera eftersom de hellre skyddar sina rika polare än oss skattebetalare.

I ett samhälle med nedskärningspolitik, klassklyftor och bristande sociala skyddsnät borde det inte komma som en chock för någon att kriminalitet finns. Både sossar, höger och brunhöger har gång på gång visat att de bryr sig mer om att bevara dagens klassamhälle än att ge människor möjlighet till ett värdigt liv.

Det är inte konstigt att det enda de förmår att föreslå är lite fler poliser eftersom en politik som på riktigt minskar brotten är inte förenlig med varken deras ideologi eller förlag i riksdagen.

När resten av debatten kring brott och straff enbart fokuserar på att dämpa klassamhällets symptom kämpar vi i Ung Vänster för ett jämlikt samhälle – ett samhälle där människor inte tvingas till otrygghet och kriminalitet.

Hanna Franzén,
Ung Vänsters förbundsstyrelse

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.