Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: Låt Systembolaget ha öppet på söndagar och röda dagar!

1 av 1

Debatt | 22/06/2018 10:53

Benjamin Dousa, MUF: "I nästan hela den fria världen går det att köpa alkohol i vilken matbutik som helst, vilken dag som helst. Men inte i Sverige. Här har staten omyndigförklarat oss invånare att själva kunna fatta denna typ av beslut"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Äntligen är det midsommar och semestertiderna börjar. I vanlig ordning ser det ut att regna under midsommarhelgen. Lika säkert som att det kommer regna så kommer köerna att ringla sig långa utanför Systembolaget. 

Dessutom kan det roliga snabbt ta slut, för om man får slut på öl eller vin, då finns det ingen chans att köpa mer. 

Att vuxna, ansvarsfulla personer som tillåts skaffa sig körkort, gå med i försvaret och rösta i valet inte skulle klara av att få köpa öl och vin under midsommarhelgen är absurt. 

I nästan hela den fria världen går det att köpa alkohol i vilken matbutik som helst, vilken dag som helst. Men inte i Sverige. Här har staten omyndigförklarat oss invånare att själva kunna fatta denna typ av beslut - här kan vi inte ens handla på systembolaget på röda dagar. Det är orättvist och fel. 

Det svenska alkoholmonopolet är förlegat och hör hemma i en annan tidsålder. Sverige borde i stället tillåta vuxna människor handla alkohol alla dagar under året.
 
Nykterhetslobbyn har framgångsrikt skapat bilden av att strypt tillgänglighet skulle skydda folkhälsan. Det är en bärande del av både Systembolagets och nykterhetsrörelsens propagandamaskineri. 

Men trots att det är vilseledande och falsk propaganda har den tillåtis präglat debatten om alkohol. En debatt som spårat ur den senaste tiden. 

Det finns flera exempel på hur nykterhetslobbyn använder högtravande och överdriven retorik. Vid valborg skrev jag en artikel om att matbutiker borde få sälja kall öl och vin. 

Förbundsordföranden för Ungdomens Nykterhetsförbund svarade då “att klassa sin egen rätt att få dricka kall öl högre än barns rätt till en trygg hemsituation, ungdomars rätt till en nykter fritid eller vuxnas rätt att inte riskera att bli misshandlade är rent av egoistiskt.” 

Det är ett omyndigförklarande av svenska folket att på det sättet, och dessutom är det en felaktig slutsats. 

Moderata ungdomsförbundet har sedan länge varit för en avveckling av den restriktiva alkoholpolitiken, och utökade öppettider är ett litet steg i rätt riktning. Men vi vill också sänka åldersgränsen för att köpa starköl och vin i till 18 år. 

Återigen, är man mogen nog att köra bil, rösta eller tjänstgöra i försvaret – då är man också mogen nog att dricka alkohol.

Benjamin Dousa
Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Borde systembolaget ha öppet på söndagar och röda dagar?