LUF: Fördjupa EU-samarbetet för att rädda miljön
LUF: "Klimatpolitiken behöver vässas, samtidigt tar klimatproblem inte hänsyn till nationsgränser. Genom EU-samarbetet har vi en unik möjlighet att påverka utvecklingen i rätt riktning, men det kräver en mer ambitiös politik än den vi ser idag"
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Extremväder, smältande polarisar och hav där vi snart har mer plast än fisk. Det råder inga tvivel om att människor i Sverige och Europa behöver ställa om till en mer hållbar livsstil för att förhindra klimatförändringar.
För Liberala Ungdomsförbundet råder det heller inga tvivel om att det behövs mer EU-samarbete för att vi ska lyckas.
För liberaler är det centralt att alltid värna om individens frihet så länge den inte inskränker någon annans. Klimatförändringar som förstör skördar och gör platser obeboeliga utgör en kraftig inskränkning på individens frihet. Kampen för att förhindra denna ohållbara utveckling går alldeles för långsamt.
Klimatpolitiken inom Sverige behöver vässas, samtidigt tar klimatproblem inte hänsyn till nationsgränser. Genom EU-samarbetet har vi en unik möjlighet att påverka utvecklingen i rätt riktning, men det kräver en mer ambitiös politik än den vi ser idag.
Liberala Ungdomsförbundet vill se ett fördjupat samarbete inom EU för en mer kraftfull klimat-och miljöpolitik. Vi vill bland annat se:
– En europeisk koldioxidskatt. Den som släpper ut ska betala för sina utsläpp. Det bör finnas en Europeisk domstol som har möjlighet att bötfälla länder och företag som inte följer sina åtaganden och på det sättet få dessa länder att ändå betala för sina utsläpp.
– En europeisk flygskatt som tar hänsyn till flygets särskilda påverkan på miljön.
– Ett gemensamt pantsystem där flaskor kan pantas oavsett vart de kommer ifrån.
Samtidigt måste vi se att ekonomisk frihet såsom marknadsekonomi och frihandel inte står i konflikt med en bättre miljö. Vi kan inte neka fattigare delar av världen ekonomisk utveckling. Det råder inget motsatsförhållande mellan globalisering och hållbarhet, tvärtom. Globalisering bidrar till teknologisk utveckling vilket i sin tur bidrar till att möjliggöra omställning.
Långa affärsresor kan ersättas av Skypemöten, bensinbilar kan ersättas av elbilar och vi kan ställa om till mer förnybar energi.
Sverige kan inte på egen hand lösa världens problem men tillsammans med andra EU-länder kan vi göra större skillnad för klimatet.
Anders Rehnberg,
EU-och utrikespolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet