Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: "Hellre skoltid än livstid"

- 25/06/2018, 14:43 -
LUF deltar i Nyheter24:s debattkampen.

Joar Forssell & Romina Pourmokhtari vill bekämpa segregation genom ökade insatser i skolan.

TT

LUF: "Rättsstaten måste stärkas och fler poliser botar de akuta symtomen, men vi måste våga bekämpa de grundläggande orsakerna. Vi vet att en fungerande skoltid är nyckeln till att rädda ungdomar från en livstid i utanförskap"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Segregationen i Sverige måste brytas – och det gör vi med utbildning. Många människor lever idag i områden som präglas av hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och otrygghet. Dessa saker är alla tätt förknippade med brottslighet. 

Rättsstaten måste stärkas och fler poliser botar de akuta symtomen, men vi måste våga bekämpa de grundläggande orsakerna. Vi vet att en fungerande skoltid är nyckeln till att rädda ungdomar från en livstid i utanförskap.

I hela Sverige är det nu nästan var femte elev som inte klarar godkända betyg i nian.  I Stockholms stadsdelar skiljer sig andelen elever som är obehöriga till gymnasiet från 7 procent på Norrmalm till 40 procent i Rinkeby-Kista. 

De elever som inte blir behöriga till gymnasiet har svårare att få jobb och löper större risk att dras in i kriminalitet. Sverige får inte svika förortens unga på detta sätt.

Barn som växer upp med föräldrar som saknar utbildning eller jobb har i dagsläget mycket sämre chanser i livet än andra elever. Så ska det inte vara. Skolan är till för att alla elever, oavsett föräldrarnas livssituation, ska få lika möjligheter att forma ett liv i frihet. 

Skillnaderna mellan människor ska inte bero på något annat än ens egen vilja och förmåga.

Det här vill vi:

Satsa på skolorna i utanförskapsområdena för att skapa en skola som allra starkast för de elever som behöver det mest.

Trygghet och studiero. Vi måste ge lärarna möjlighet att fokusera på att undervisa, och låta sociala team ta hand om den elev som stör så att klasskompisarna kan få studiero.

Inför sommarskola och säkra läxhjälpen i hela landet. Elever vars föräldrar saknar högskoleutbildning eller ännu inte lärt sig svenska har sämre förutsättningar att klara skolan. De måste få chansen att komma ikapp och nå sina mål. 

När skolan misslyckas kommer kriminaliteten som ett brev på posten. Skolan är nyckeln till att vända trenden. Hellre skoltid än livstid!

Joar Forssell,
Förbundsordförande, Liberala Ungdomsförbundet

Romina Pourmokhtari
Integrations- och utbildningspolitisk talesperson , Liberala Ungdomsförbundet