LUF deltar i Nyheter24:s debattkampen.
Simona Mohamsson kritiserar Löfvéns integrationspolitik till förmån av en öppen och flexibel arbetsmarknad. - Foto: TT

LUF: "Löfvens integrationspolitik skapar permanent utanförskap"

LUF: "Osynliggörande av integrationspolitiken och avsaknaden av konkreta lösningar har snarare öppnat upp för ett debattklimat där nysvenskar porträtteras som en otacksam belastning för samhället"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Liberala Ungdomsförbundet kräver att Sverige lämnar den politik som cementerar utanförskap och misstro. 

Vi kräver en arbetsmarknad som faktiskt sätter människor i arbete och en välfärd som inte låser människor i bidragsberoende.

Idag har både lågutbildade svårt att få arbete och högutbildade får inte sina kunskaper validerade. Byråkratin är för omfattande och krånglig. Den stelbenta arbetsmarknadslagstiftningen och fackliga organiseringen stänger människor med få kontakter och lite socialt kapital ute från arbetsmarknaden.

Incitamenten att gå från bidrag till arbete är små då bidragssystemet är utformat så att intjänade kronor minskar bidraget. Vi är för en välfärd som hjälper de som verkligen behöver det, men såsom den ser ut idag är den inte optimal för att få in nyanlända på arbetsmarknaden. 

Människor passiviseras och vaggas in i en falsk trygghet som skapar ett permanent utanförskap istället för att skapa trygghet på riktigt.

Istället vill vi se en flexibel, öppen arbetsmarknad. Men lägre ingångslöner, bättre löneutveckling och individuella avtal får fler chans till ett jobb. Vi förordar olika typer av “flexicuritylösningar” där arbetsrätten avregleras i kombination med en hög a-kassaersättning som trappas ned relativt snabbt.

Individen måste sättas före systemet. Det är ovärdigt och skadligt när många nysvenskar idag hålls i passivitet. Vi har inte råd att avvakta, att se på när människor tappar framtidstro. 

Dags för en integrationspolitik som minskar byråkratin, validerar utbildning och välkomnar människors vilja att tillhöra och tillföra.

Simona Mohamsson,
Migrations- och arbetsmarknadspolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Luf
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.