Det beräknas ha dött över 8000 människor i Srebrenicamassakern.
Umihana Rasovic skriver om årsdagen för massakern i Srebrenica och skriver om vad folkmordet borde lärt oss. - Foto: Privat & Amel Emric AP/TT

"Hur långt är det till Srebrenica?"

Umihana Rasovic Kasumovic: "För snart 23 år sedan, den 11 juli 1995, inledes ett folkmord i staden av Srebrenica i Bosnien och Hercegovina där över 8 000 bosniaker mördades brutalt. Det är lika många människor som idag bor i Sjöbos tätort"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Bilvägen är 1802 kilometer mellan Malmö och Srebrenica. Det är kortare än det är från Malmö till Kiruna. Däremot är vägen till Srebrenica mycket sämre, farligare och krokigare. Frågan är dock inte hur kvalitén ser ut på dessa vägar, utan hur långt det är kvar tills vi upprepar historien? 

För 23 år sedan, den 11 juli 1995, inledes ett folkmord i staden av Srebrenica i Bosnien och Hercegovina där över 8 000 bosniaker mördades brutalt. Det är lika många människor som idag bor i Sjöbos tätort. Folkmordet som var planerat och genomtänkt är det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget. 

FN:s säkerhetsråd hade utlyst området som en ”safe zone” och människorna som bodde i området trodde in i det sista naivt på detta. De bosnienserbiska soldaterna som fick i uppgift att utföra denna genocid var nästan lika naiva. De som skulle utföra en etnisk rensning fick en handfull tabletter och en rejäl dos av propaganda.

För de som planerade folkmordet var det viktigt att soldaterna skulle tro mer på dem än på sina egna ögon. Avhumaniseringen var en viktig del i planen. 

Många som har överlevt tortyr och våldtäkt i Bosnienkriget vittnar idag om hur soldaterna påpekade gång på gång att de inte torterade, våldtog eller mördade människor, utan muslimer. 

Soldaterna hoppades på en fri, etniskt ren och stor stat. Det som soldaterna som utförde folkmordet, de som planerade denna genocid och FN inte tänkte på var att ingen är fri förrän ALLA är fria.

Vad borde vi ha lärt oss av Srebrenica?

Vi borde ha lärt oss att historien upprepar sig och inte långt ifrån vårt land, utan faktiskt på samma kontinent. Vi borde ha lärt oss hur farligt det är med hat, fake news och propaganda. Vi borde ha lärt oss att fördomar leder till avhumanisering. Vi borde ha lärt oss att avhumanisering leder till förödande öden för många människor. 

Vi borde ha lärt oss att stoppa hatet i tid och inte godtroget tro som Srebrenicaborna gjorde att vi lever i en ”safe zone”. Vi borde... men vi gjorde inte det.

I stället har vi återigen ett hårt klimat i Europa och inte minst i Sverige där rasism, nazism och extremism normaliseras. Vi har ett Europa och ett Sverige där etablerade partier agerar på så sätt att de normaliserar rasismen.

Så jag frågar er igen:

Hur långt är det till Srebrenica?

Umihana Rasovic Kasumovic,
Styrelseledamot Vänsterpartiet Eslöv

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.