Varje år dödas över en miljon minkar i Sverige.
Pontus Eklund anser att vi ska göra om och göra rätt genom att förbjuda pälsfarmning en gång för alla. - Foto: Privat & Heiko Junge/ NTB scanpix/TT

Pontus Eklund: "Förbjud pälsfarmning en gång för alla!"

Pontus Eklund: "Varje år dödas över en miljon minkar i Sverige efter ett liv inlåst i bur. 70 procent av dessa uppvisar påtagliga beteendestörningar på grund av en vardag som kan liknas vid psykiskt tortyrliknande förhållanden"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För två veckor sedan klubbades den nya djurskyddslagen igenom i riksdagen. Det är självklart mycket positivt att Sverige för första gången sedan 1988 får en ny djurskyddslag. 

Vad som dock saknas i den nya lagen är någonting som åtta av tio svenskar ställer sig bakom och ett tiotal länder Europa, inklusive vårt grannland Norge, redan har beslutat om. Nämligen ett förbud mot pälsfarmning.

Varje år dödas över en miljon minkar i Sverige efter ett liv inlåst i bur. 70 procent av dessa uppvisar påtagliga beteendestörningar på grund av en vardag som kan liknas vid psykiskt tortyrliknande förhållanden. Minkars naturliga tillvaro är ensamma på kilometerlånga revir med gott om vatten att simma i, vilket de helt berövas från i fångenskap. Där de istället tvingas sitta inlåsta tätt ihoppackade i små burar. 

En stor majoritet av pälsen från minkarna exporteras till andra länder och säljs inte i Sverige. Men trots att över en miljon minkar dödas varje år så står den totala exporten för mindre än 0,045 procent av intäkterna för svensk exportindustri. 

Frågan är om över en miljon minkar som varje år får leva under hemska förhållanden innan de dödas är ett pris värt att betala för dessa 0,045 procent? 

Vi svenskar vill ofta tro att vi lever i ett land som ligger före andra europeiska länder i frågor som djurrätt. Men när länder som Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna, Tjeckien, Kroatien, Slovenien och som tidigare nämnt Norge redan har beslutat om det förbud som inte ens verkar finnas på kartan för svenska politiker ligger vi inte längre i framkant. Vi har till och med halkat efter. 

Det har gått tre årtionden sedan vi senast fick en ny djurskyddslag. Men trots all denna betänketid lades det uppenbarligen inte mycket tankekraft på hur vi ska lösa minkarnas mycket problematiska situation.

Att en stor majoritet av svenska folket är för ett förbud mot pälsfarmning verkar inte regering eller riksdag bry sig om. De verkar hellre vilja lyssna på företag och lobbygrupper än djurrättsorganisationer.

Men oavsett om politikerna har en egen vilja att agera i denna fråga kan vi genom att opinionsbilda tvinga dem att göra så. Det är i hög tid att vi visar de som styr det här landet att den lagstiftning som presenterats inte duger och att Sveriges medborgare bryr sig om djurens rättigheter.

Gör om och gör rätt genom att förbjuda pälsfarmning en gång för alla!

Pontus Eklund,
Djurrättsaktivist


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.