Pontus Eklund: "Förbjud pälsfarmning en gång för alla!"

- 28/06/2018, 17:45 -
Varje år dödas över en miljon minkar i Sverige.

Pontus Eklund anser att vi ska göra om och göra rätt genom att förbjuda pälsfarmning en gång för alla.

Privat & Heiko Junge/ NTB scanpix/TT

Pontus Eklund: "Varje år dödas över en miljon minkar i Sverige efter ett liv inlåst i bur. 70 procent av dessa uppvisar påtagliga beteendestörningar på grund av en vardag som kan liknas vid psykiskt tortyrliknande förhållanden"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För två veckor sedan klubbades den nya djurskyddslagen igenom i riksdagen. Det är självklart mycket positivt att Sverige för första gången sedan 1988 får en ny djurskyddslag. 

Vad som dock saknas i den nya lagen är någonting som åtta av tio svenskar ställer sig bakom och ett tiotal länder Europa, inklusive vårt grannland Norge, redan har beslutat om. Nämligen ett förbud mot pälsfarmning.

Varje år dödas över en miljon minkar i Sverige efter ett liv inlåst i bur. 70 procent av dessa uppvisar påtagliga beteendestörningar på grund av en vardag som kan liknas vid psykiskt tortyrliknande förhållanden. Minkars naturliga tillvaro är ensamma på kilometerlånga revir med gott om vatten att simma i, vilket de helt berövas från i fångenskap. Där de istället tvingas sitta inlåsta tätt ihoppackade i små burar. 

En stor majoritet av pälsen från minkarna exporteras till andra länder och säljs inte i Sverige. Men trots att över en miljon minkar dödas varje år så står den totala exporten för mindre än 0,045 procent av intäkterna för svensk exportindustri. 

Frågan är om över en miljon minkar som varje år får leva under hemska förhållanden innan de dödas är ett pris värt att betala för dessa 0,045 procent? 

Vi svenskar vill ofta tro att vi lever i ett land som ligger före andra europeiska länder i frågor som djurrätt. Men när länder som Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna, Tjeckien, Kroatien, Slovenien och som tidigare nämnt Norge redan har beslutat om det förbud som inte ens verkar finnas på kartan för svenska politiker ligger vi inte längre i framkant. Vi har till och med halkat efter. 

Det har gått tre årtionden sedan vi senast fick en ny djurskyddslag. Men trots all denna betänketid lades det uppenbarligen inte mycket tankekraft på hur vi ska lösa minkarnas mycket problematiska situation.

Att en stor majoritet av svenska folket är för ett förbud mot pälsfarmning verkar inte regering eller riksdag bry sig om. De verkar hellre vilja lyssna på företag och lobbygrupper än djurrättsorganisationer.

Men oavsett om politikerna har en egen vilja att agera i denna fråga kan vi genom att opinionsbilda tvinga dem att göra så. Det är i hög tid att vi visar de som styr det här landet att den lagstiftning som presenterats inte duger och att Sveriges medborgare bryr sig om djurens rättigheter.

Gör om och gör rätt genom att förbjuda pälsfarmning en gång för alla!

Pontus Eklund,
Djurrättsaktivist