MUF deltar i Nyheter24:s debattkampen.
John Manders (MUF) skriver om moderaternas insatser att minska vårdköerna. - Foto: Privat/Isabell Höjman/TT

MUF: "Vårdkön till höger går alltid snabbast"

MUF: "När Sverige, som har ett av världens högsta skattetryck, har en vård som i många anseenden inte håller måttet, så är det hög tid att bota vårdens kroniska sjukdom, som heter Socialdemokrati"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Du kanske någon gång hört anekdoten om att när du är i matbutiken och ska handla, alltid bör välja kassakön till vänster för att den påstås vara kortare. Detta sägs enligt vissa studier som har gjorts, vara på grund av att majoriteten av alla människor är högerhänta och väljer således den högra kön omedvetet, trots att den kan vara längre.

Vad har detta då att göra med vården kan man fråga sig. Korrelationen mellan köer i matbutiken och den dominanta handen kan tyckas vara obetydlig. I vården kan man däremot se svart på vitt att höger och vänster har en enorm betydelse för hur långa köerna blir.

Flera opinionsundersökningar har gång på gång visat att vården kommer bli en av valets absolut viktigaste frågor för väljare, även bland unga, där den psykiska ohälsan är ett allvarligt och växande problem. När Sverige, som har ett av världens högsta skattetryck, har en vård som i många anseenden inte håller måttet, så är det hög tid att bota vårdens kroniska sjukdom, som heter Socialdemokrati.

I hela 19 av 21 län i Sverige har utvecklingen inom vården försämrats sedan Socialdemokraterna tog över regeringsmakten 2014. Vårdköerna har mer än fördubblats sedan dess och väntetiderna för operationer och BUP har ökat markant. Ett rysande exempel på den försämring som vi alla kommer ihåg är BB i Sollefteå som lades ner till förmån för kurser i bilförlossning hos ABF, eller haveriet i Barn-och Ungdomspsykiatrin i Uppsala. 

Tillgängligheten till primärvården riskerar att ytterligare försämras om regeringens makt-och kontrollbegär över privata vårdgivare låts fortgå. Vänsterns retorik om att bekämpa vinster i välfärden är i realiteten synonymt med att bekämpa vårdcentraler. Något som knappast gör vårdköerna kortare.

Man såg även till att dra undan benen för det lilla hopp det fanns till förbättring genom att avskaffa kömiljarden, som gav vårdgivarna det där extra incitamentet till att korta köerna ytterligare. 

Vänsterns mantra har alltid varit solidaritet, men detta rimmar verkligen illa när man systematiskt gjort det svårare att få vård när man väl är sjuk.

Som med de flesta sjukdomar finns det alltid en bot och i vårdens fall stavas detta Moderaterna. För oss är det mycket viktigare att välfärdens kärna håller hög kvalitet än vem det är som utför den. Med andra ord, ska du ha möjligheten att gå till en mottagning, läkare eller psykolog du själv känner dig trygg hos, utan att behöva riskera livet och stå i hundratals dagar i kö. 

Särskilt köerna till Barn-och ungdomspsykiatrin måste kortas då psykisk ohälsa när man är ung kan påverka så otroligt många fler delar av tillvaron, så som skolan och det sociala. Därför vill vi göra detta för att komma till bukt med vårdens problem:

Bättre kvalitetskontroller i skolan, sjukvården och omsorgen.

Värna valfriheten, så du kan välja den vårdgivare som passar dig bäst.

Återinföra en tredubblad kömiljard, så att vårdgivare får ökade incitament till att kapa en vårdkö med över 100 000 människor.

Prioritera välfärdens kärna, framför rödgröna bidrag.

I alla tider, och på alla ställen där Moderaterna har styrt har också vården varit den absolut bästa och allra mest tillgänglig. Detta oavsett om det gäller psykiatri eller annan vård. Då är det kanske dags att ompröva den gamla myten om att vänstern alltid är bättre på välfärd, och det kanske är dags att välja högern för kortare köer.

John Manders (MUF),
Första vice distriktsordförande för MUF Uppsala län

Muf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.