Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SSU: "Skolan ska undervisas av lärare – inte av präster och imamer"

- 26/06/2018, 12:07 -
SSU deltar i Nyheter24:s debattkampen

Philip Botström från SSU anser att religiösa friskolor borde förbjudas.

TT

SSU: "Barns rätt att välja sin egen trosuppfattning måste gå före föräldrars vilja att tvinga på barn en viss religion. Religiös påverkan har ingen plats i svensk skola"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Socialdemokraterna går till val på att förbjuda religiösa friskolor. Vi gör det för att vi tror på en skola fri från religiös påverkan som integrerar istället föratt segregera. 

Skolan ska helt enkelt undervisas av lärare, inte avpräster och imamer. SSU har fem argument till varför religiösa friskolor borde förbjudas:

Först och främst handlar det om frihet att slippa religion. Alla har rätt till religionsfrihet, men det innebär också frihet från att tvingas till en viss religion. Din rätt att själv få välja din egen trosuppfattning ska gå före dom vuxnas rätt att påtvinga dig sin religion. 

Som elev ska du få lära dig om olika religioner i skolan - utan att tvingas praktisera någon av dom.

För det andra strider det mot skolans uppdrag om att förmedla objektiv kunskap som vilar på vetenskap. Om svenska skolan ska bygga på kunskap och fakta - då måste den styras av lärare och rektorer - inte präster och imamer.

För det tredje så ökar religiösa friskolor skolsegregationen. Själva affärsidén med religiösa friskolor är att segregera olika elever baserat på religiös tillhörighet. Men är det något Sverige och våra skolor inte behöver mer av - speciellt med tanke på att vi har välkomnat många nyanlända - så är det segregation! 

Skolan ska vara en mötesplats mellan olika kulturer och sociala bakgrunder. Det leder till bättre kunskapsresultat och minskar grogrunden för rasism.

För det fjärde så ska skolan värna om jämställdhet. Vi har sett flera exempel på hur vissa religiösa friskolor inte står upp för jämställdhet och likabehandling mellan tjejer och killar - något som alla skolor måste stå för. 

Exempelvis har vissa religiösa friskolor haft könsuppdelad verksamhet. Som samhälle ska vi aldrig sponsra ojämställdhet och unkna värderingar.

För det femte så är det är orimligt att vem som helst, när som helst, nästan hur som helst kan starta en friskola utan tillräcklig kontroll. Högerpartiernas naiva syn på marknadslösningar i skolan har gått för långt under alldeles för lång tid. Vi vill inte att personer som den fd moderata riksdagsledamoten och islamisten Abdirizak Waberi startar upp skolor i Sverige. 

Han har bland annat sagt att han vill ha sharialagar och att en man kan få slå sin fru om hon är otrogen. Han har också ägt Römosseskolan i Göteborg som fått kritik från Skolinspektionen. Vi tycker inte sådana personer som Waberi är rimliga att ha som skolrektorer.

För oss i SSU är en sekulär och jämlik skola en självklarhet. 

Barns rätt att välja sin egen trosuppfattning måste gå före föräldrars vilja att tvinga påbarn en viss religion. Religiös påverkan har ingen plats i svensk skola. Det är också fel att ha en skola som per definition bygger på segregation av elever med en viss religion. 

Det sista svensk skola behöver är mer segregation. Därför går Socialdemokraterna till val på att förbjuda religiösa friskolor.

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU

SSU