Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SSU: Hade du haft råd att bo kvar i din lägenhet med 50% högre hyra?

- 26/06/2018, 14:11
SSU deltar i Nyheter24:s debattkampen.

Philip Botström och Andrea Törnestam anser att bostadsbristen är ett stort samhällsproblem som kräver politiska åtgärder nu. Men lösningen är att bygga fler billiga hyresrätter, inte att införa marknadshyror.

TT

SSU: "För att garantera alla unga en bostad måste politiken själva genom de kommunala bostadsbolagen se till att det byggs fler billiga hyresrätter, istället för att sälja ut hyresrättslägenheter som högern vill"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alltför många unga tvingas vänta med att ställa ner den första flyttkartongen i en egen lägenhet. En rapport från Hyresgästföreningen visar att 213.000 unga vuxna bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. 

Det här är ett stort samhällsproblem som kräver politiska åtgärder nu. Men lösningen är att bygga fler billiga hyresrätter, inte att införa marknadshyror som Moderaterna och Sverigedemokraterna vill. 

Vi är många unga som är vana vid bostadsbristen och att behöva flytta flera gånger per år. Men det är ingen naturlag att vi ska behöva kriga om de få bostäder som finns. Det här går att förändra med politik. Ett bra och tryggt boende är en rättighet och något som alla förtjänar, inte bara dem med mest pengar. 

Vi Socialdemokrater menar att bostadsbristen är ett gemensamt samhällsproblem som måste lösas tillsammans, inte ett individuellt problem som du ska lösa själv. 

Även om mer behöver göras har vi kommit en bra bit på vägen för att bygga bort bostadsbristen. Regeringen har under mandatperioden genomfört den största bostadspolitiska satsningen på 20 år; 3,2 miljarder i investeringsstöd per år. 

Resultatet är att det inte har byggts lika mycket sen miljonprogrammens dagar för 40 år sen. Så det byggs mer än på länge, men det byggs för få billiga bostäder som unga har råd med. 

För att garantera alla unga en bostad måste politiken själva genom de kommunala bostadsbolagen se till att det byggs fler billiga hyresrätter, istället för att sälja ut hyresrättslägenheter som högern vill. Här går exempelvis S-ledda Stockholm stad före genom att lova en bostadsgaranti för unga om de vinner valet. 

Men det räcker inte att bara det offentliga bygger, vi behöver också ge ekonomiska incitament från politikens sida för att byggbolagen ska bygga billigare bostäder. Här ser vi att regeringens investeringsstöd har gett 11 000 fler billiga hyresrätter. Det här är något som vi vill skala upp och underlätta för kommuner och byggbolag att använda sig av. 

Mot investeringar och bostadsgaranti för unga står högerns politik som skulle innebära stora utförsäljningar av allmännyttan och marknadshyror. Att införa marknadshyror skulle få förödande effekter. Enligt en färsk rapport från Ramböll på uppdrag av Hyresgästföreningen, skulle marknadshyror innebära kraftiga hyreshöjningar för många av de 3 miljoner svenskar som i dag bor i hyresrätt.

I Stockholms län skulle det innebära hyreshöjningar på 46 procent i genomsnitt. I Göteborg riskerar hyrorna att öka med så mycket som 50 procent, medan hyresgästerna i Halmstad och Helsingborg kan vänta sig hyreshöjningar på 30 respektive 24 procent. 

Vi har också exempel i verkligheten på vad marknadshyror kan innebära. I våra grannländer Norge och Finland har man infört marknadshyror vilket ledde till höjda hyror på uppemot 60%.

Hade du haft råd att bo kvar i din lägenhet med 50% högre hyra? Samtidigt som högern också vill sänka ungas löner till 70% av ingångslönen. Den ekvationen går inte ihop i slutet av månaden för oss unga. För vi har inte rabatt på mjölken vi köper på ICA eller kläderna vi handlar bara för att vi är unga. 

Den politiska skiljelinjen i bostadspolitiken inför valet är därmed glasklar: antingen röstar du på Socialdemokraterna för fler billiga hyresrätter eller på Moderaterna och Sverigedemokraterna för chockhöjda hyror. 

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU

Andrea Törnestam,
Förbundssekreterare SSU