SSU: "Skattepengar ska gå till skolan, inte till riskkapitalister"

- 26/06/2018, 16:10 -
SSU ställer upp i Nyheter24:s debattkampen.

Philip Botström (SSU) förespråkar en skola där vinst går till elever, inte riskkapitalister.

TT

SSU: "Vi Socialdemokrater har en radikal idé som vi går till val på. Pengarna som hårt arbetande människor betalar i skatt ska gå till vår välfärd. Inte till riskkapitalisters egna fickor"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi Socialdemokrater har en radikal idé som vi går till val på. Pengarna som hårt arbetande människor betalar i skatt ska gå till vår välfärd. Inte till riskkapitalisters egna fickor. Vi vill att svensk skola ska drivas av kunskapstörst, inte av vinsthunger. Tyvärr håller Moderaterna och Sverigedemokraterna inte med.

Under 2015 försvann 4,7 miljarder skattekronor iväg från välfärden. Det här är pengar som varje år istället hade kunnat finansiera 6400 fler gymnasielärare. Sverige är det enda landet i världen som tillåter obegränsade vinster i välfärden. Men faktum är att svenska folket själva inte ens vill ha det.  

En majoritet av väljarna, oavsett om de röstar höger eller vänster, vill stoppa detta. Men när riksdagen i början av juni röstade om att få bort den obegränsade vinstjakten i skolan, så röstade Sverigedemokraterna nej. Tillsammans med de andra högerpartierna ser de skamlöst på när miljarder av skattebetalarnas pengar årligen försvinner från elevernas skola i form av vinstuttag.

Istället används storföretagens vinst på skattemedel till att etablera fler skolor utomlands. Det innebär att pengar som föräldrar i Sverige betalar in i skatt i tron om att barn ska få en bra skolgång, istället går till att företag startar privatskolor i Indien och Spanien. 

Hur kan Sverigedemokraterna och Moderaterna försvara det? Varför är företagens vinst viktigare än att eleverna får en bra skola? Vem kan se behoven i den svenska skolan och säga att de pengarna inte hade behövts mer där? 

Flera undersökningar som lärarförbundet gjort visar att friskolor som tar ut vinst generellt sett har lägre lärartäthet, fler obehöriga lärare, lägre lärarlöner och bristande elevhälsa. Nyligen kom nya rapporter om hur friskolor i högre utsträckning sätter så kallade glädjebetyg för att locka till sig elever. 

Att fortsätta locka till sig “kunder”, det vill säga elever, är viktigare än att garantera att de får rätt kunskap. Det är uppenbart att vinstuttaget finansieras med sämre undervisning för eleverna.

Men det här vill inte Moderaterna och Sverigedemokraterna prata om. Istället försöker de flytta fokus genom att påstå att Socialdemokraterna kommer lägga ner friskolor. Det är inte sant. Vi vill ha friskolor i Sverige, men vi vill att de ska vara seriösa aktörer som brinner för elevers utbildning, inte för att ta ut så mycket vinst som möjligt.

Vi minns alla skolkoncernen John Bauers konkurs 2013 då elever övergavs mitt i en termin utan en fullständig gymnasieexamen samtidigt som ägaren blev mångmiljonär. Och bara för någon vecka sen tvingades Skolinspektionen stänga ner vinstdrivande Thorén Business School på Östermalm på grund av att undervisningen var för dålig.

Det här måste få ett slut. Om vi socialdemokrater får fortsatt förtroende efter valet är det slut med vilda västern i svensk skola där skolor kan läggas ned över en dag och där glädjebetyg används som konkurrensmedel för att kunna ta ut mer vinst på bekostnad av elevernas utbildning.

För oss Socialdemokrater är det självklart: vinnarna i svensk skola ska vara eleverna, inte riskkapitalisterna. Vi går därför till val på att stoppa vinstjakten i skolan.

Philip Botström (SSU), 
Förbundsordförande SSU