Ungsvenskarna SDU deltar i Nyheter24:s debattkampen.
Adam Marttinen och Felix Byström förespråkar sänkt straffmyndighetsålder för att minska brottsligheten i Sverige. - Foto: Privat/Fredrik Sandberg/TT/Malin Hoelstad/SvD/TT.

Ungsvenskarna: "Unga lagöverträdare ska prövas som vuxna"

Ungsvenskarna SDU: "I den bästa av världar är barn just barn och ungdomar är ungdomar. I den världen kan inte barn tillmätas någon skuld och ungdomar som hamnat snett behöver en hjälpande skjuts i rätt riktning. Tyvärr lever vi inte i den världen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I den bästa av alla världar är barn just barn och ungdomar är ungdomar. I den världen kan inte barn tillmätas någon skuld och ungdomar som hamnat snett behöver främst en hjälpande skjuts i rätt riktning. Tyvärr lever vi inte i den världen.

Hälften av alla kriminella begår sin första kriminella handling innan personen fyllt femton år. Hälften av brotten som personen kommer att begå kommer att ha avverkats innan han eller hon har fyllt nitton år.

Diskussionen om unga lagöverträdare måste ta sin utgångspunkt i ovan nämnda fakta. Det är inte ett problem som kan lösas med arbetsmarknadspolitiska åtgärder; väldigt få trettonåringar är arbetslösa. Riktiga lösningar för att klara upp ungdomsbrottsligheten, och på sikt brottsligheten på stort, lyser med sin frånvaro. 

Så kan det inte fortsätta. Så får det inte fortsätta. Vår lösning är en inriktning med två distinkta målsättningar: Tidigare och tydligare insatser, samt en rättvis straffskärpning. Unga ska kunna prövas som vuxna.

Allt för ofta får vi ta del av uppgifter om grova våldtäktsfall där gärningsmannen är, eller påstår sig vara, under arton år och där påföljden blir ungdomstjänst. Medan vi anser att det bör tas viss hänsyn till ålder när påföljden bestäms går det inte att bortse från att vissa typer av grymheter aldrig kan ursäktas.

Vi vill därför att det vid grova vålds- och sexualbrott, speciellt de av hänsynslös karaktär, utfört av personer under 18 år men över 15 år ska prövas om gärningsmannen ska dömas som vuxen med fängelse som påföljd. Där en viss nedsättning av straffet tillämpas i förhållande till gärningsmannens ålder:

Sänkt straffmyndighetsålder till 13 år.

Det straffrättsliga systemets behandling av unga lagöverträdare under 15 år behöver reformeras. Socialtjänsten saknar kompetens för att hantera vissa unga brottslingar, vilket leder till att behandlingen uteblir. 

Utöver att en sänkt straffmyndighetsålder medför ett tydligare ansvarsutkrävande av yngre lagöverträdare medför det även att det finns större möjligheter för Kriminalvården att ingripa tidigt och förebygga framtida brottslighet.

Fram till dess att vi genomfört dessa förändringar går det inte att stilla se på när barn och unga säljer knark åt kriminella organisationer, rånar butiker och misshandlar andra. Vi vill därför genomföra delar av innebörden av sänkt straffmyndighetsålder genom två förslag, där det är lättare att hitta stöd från en riksdagsmajoritet.

Fler brott som begåtts av personer under 15 år ska utredas.

Förutsättningarna att förhindra ett liv i brottslighet är bättre desto tidigare de första insatserna sker. Tyvärr ser vi en utveckling i dag där konsekvenserna uteblir för personer under 15 år som begått brott. Detta på grund av att brotten, även de grövre, ofta inte blir utredda. 

Vi vill därför se en riktad insats för att förbättra kunskapen hos socialsekreterarna och förtydliga de rådande lagarna på området så att fler brott där den misstänkte gärningsmannen är minderårig utreds.

Fler drogtester av barn under 15 år.

Trots att det skett förändringar i lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare har polisens nya möjlighet att drogtesta barn under 15 år inte nyttjats särskilt ofta, en förklaring har varit otydlighet kring vad lagen innebär. Sverigedemokraterna ser utökade drogtester av unga som en viktig insats för att förebygga brott.

Sverige behöver en ny politik för unga lagöverträdare. En politik som är verklighetsförankrad och baserad på forskning. Som ser vikten i att de som arbetar med unga brottslingar har en bakgrund inom kriminologin istället för enbart bestå av socionomer. En politik som utdömer straff med utgångspunkten att de ska skipa rättvisa, istället för med utgångspunkten att gärningsmän alltid är offer.

Adam Marttinen,
Rättspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna

Felix Byström,
Vice nationell talesperson, Ungsvenskarna SDU

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.