Ungsvenskarna deltar i Nyheter24:s debattkampen.
Deniz Norgren och Tobias Anderson vill se flera konkreta förslag på hur vi minskar psykisk ohälsa i Sverige. - Foto: Privat/Stina Stjernkvist/TT.

Ungsvenskarna: "Ta psykisk ohälsa på allvar"

Ungsvenskarna SDU: "Psykisk ohälsa bland unga är en av Ungsvenskarnas största valfrågor och vi menar att Sveriges politiker måste göra mer och det omgående"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Ja, sjukvård i världsklass faktiskt. Allt annat är faktaresistens. Eller alternative facts som en del säger.”

Så uttryckte sig Sveriges socialminister Annika Strandhäll om den svenska sjukvården under 2017. En verklighetsbild som tycks ha fortsatt prägla både hennes och socialdemokraternas syn på den svenska sjukvården med tanke på hur lite de faktiskt gjort för att förbättra den. 

För att kunna åtgärda ett problem måste man först vara varse om problemet och Socialdemokraterna tycks vara ensamma om att ha missat de utmaningar (som det så fint heter) som svensk sjukvård står inför.

Under Socialdemokraternas tid vid makten har vi blivit uppmärksammade om hur kvinnor tvingas föda barn i bilar, hur vårdköerna blivit dubbelt så långa, hur akutmottagningar vaktas med automatgevär, hur vårdpersonal svimmar av stress och inte minst hur köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har tredubblats. 

Psykisk ohälsa är förmodligen det mest utbredda problemet bland unga i Sverige och idag lider varannan 15-åring av någon form av psykisk ohälsa enligt Folkhälsomyndigheten. Tyvärr har inte sittande regering gjort någonting åt denna problematik utan man har istället låtit både köerna och ungas välmående försämras allt mer, inte ett enda landsting klarade av målet om 30 dagars väntetid förra året 

Psykisk ohälsa bland unga är en av Ungsvenskarnas största valfrågor och vi menar att Sveriges politiker måste göra mer och det omgående. Att vårt moderparti därför lägger 8,7 miljarder mer än vad regeringen gör på vården och assistansen är glädjande men det krävs också konkreta förslag på hur vi motverkar psykisk ohälsa.

Från Ungsvenskarnas sida vill vi se en 10-dagars garanti inom BUP så att man snabbt får den vård man behöver och därmed även undviker att läget försämras. Vi anser att all skolpersonal ska utbildas om psykisk ohälsa för att kunna uppmärksamma det i ett tidigt skede och säkerställa att skolans kurator kopplas in.

Av denna anledning vill vi också se skolkuratorer på samtliga skolenheter och inte bara torsdag eftermiddagar varannan vecka. Psykisk ohälsa är inte schemalagt. Genom att komplettera detta med terminsvisa träffar med skolkuratorn, precis som dagens utvecklingssamtal, kan man uppmärksamma, motverka och behandla psykisk ohälsa tidigt.

Det är dags att vi tar tag i psykisk ohälsa på riktigt men för att göra det kan man inte låtsats som det regnar och blint hålla fast vid sin egensnickrade världsbild om att Sveriges vård är i världsklass. Det är den inte men med Sverigedemokratisk politik och vilja kan vi säkerställa att den åter blir det. Tar man psykisk ohälsa på allvar så förblir Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna det enda alternativet.

Tobias Andersson,
Nationell talesperson för Ungsvenskarna

Deniz Norgren, 
Socialpolitisk talesperson för Ungsvenskarna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.