Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: "Sommarlovets frihet måste komma alla till dels"

- 28/06/2018, 16:01 -
MUF deltar i Nyheter 24:s debattkampen.

Sofia Höglund (MUF) vill att alla ska kunna känna trygghet under sommarlovet.

PRIVAT & Fredrik Sandberg TT/TT

MUF "Rädslan för att bli sexuellt ofredad – på badet, biblioteket, tunnelbanan eller festivalen – kommer att få många att fundera en extra vända om det verkligen är värt att åka; om det verkligen är värt att nyttja den frihet som sommarlovet innebär"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sommar betyder för många unga en frihet att göra det som för dagen faller en in. En solig dag kan kännas perfekt för att ta tunnelbanan ut och bada, en regnig dag kanske snarare lockar till något av stadens bibliotek medan det en ljummen sommarkväll kan finnas festivaler att gå på.

För många unga, framför allt tjejer, är dock denna möjlighet också synonym med en rädsla. Rädslan för att bli sexuellt ofredad – på badet, biblioteket, tunnelbanan eller festivalen – kommer att få många att fundera en extra vända om det verkligen är värt att åka; om det verkligen är värt att nyttja den frihet som sommarlovet innebär.

Sverige måste vara ett land där alla ska kunna känna sig trygga. Därför behöver politiker också ta den rädsla som sommaren för många är synonym med på största allvar.

För det första måste det bli möjligt att porta sexuella förövare från platser där de betett sig på ett sätt som inte är acceptabelt. Det politiska svaret på otryggheten får aldrig vara att begränsa bibliotekens öppettider eller att införa separata tider på badhusen för män och kvinnor – det är de som förgriper sig på andra som ska straffas, inte de som nyttjar den frihet de har rätt till.

För det andra måste tunnelbanepoliserna återinföras. Socialdemokraternas val att avskaffa dessa är ett hån mot alla de kvinnor och flickor som någon gång fått uppleva en hand på ett oönskat ställe när de tar sig hem med kollektivtrafiken. Alla ska ha någon att kunna vända sig till när de upplever otrygghet på vägen hem eller när de besöker Stockholm under sitt sommarlov.  

Slutligen, det ska aldrig löna sig att begå flera brott. Många unga tjejer som utsätts för sexuella övergrepp är inte sin förövares första offer. Detta förminskar dock inte den enskildas upplevelse. Som förbrytare ska du inte kunna få ditt straff rabatterat bara för att du har begått samma brott mot flera människor – därför bör straffrabatterna avskaffas.

Om vi på allvar vill att Sverige ska vara ett land där alla – ung som gammal, man som kvinna – ska kunna känna sig trygga kan vi inte bara prata om den rädsla många känner, utan vi måste också komma till rätta med den. 

Ingen ung kvinna ska behöva fundera en extra vända på om hon verkligen kan följa med på festivalen, till badet eller till biblioteket.  

Sofia Höglund, 
Vice ordförande Moderat Skolungdom Stockholm

Muf