Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: Tre sätt att få till fler bostäder för unga

- 28/06/2018, 12:14 -
MUF deltar i Nyheter24:s debattkampen.

Sarah Ullmark presenterar sätt att få till fler bostäder för unga.

Mattias Järelöv & Tomas Oneborg/SvD/TT

MUF: "Den bostadsmarknad som svenskar tidigare kunde vara stolta över, där det faktiskt fanns en chans för unga att flytta hemifrån har förvandlats till en arena där tjockleken på föräldrars plånböcker påverkar livsöden"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Sverige bor över 210 000 unga kvar hemma trots att de hellre skulle vilja flytta hemifrån. Detta är en följd av de höga murar som finns runt bostadsmarknaden och detta kan inte ses som något annat än ett politiskt misslyckande att ta ett helhetsgrepp om den svenska bostadspolitiken. 

För även om det i nuläget byggs mer än tidigare i Sverige slår bostadsbristen särskilt hårt mot oss unga. Det är i dag mycket svårt att få en bostad utan rejält med pengar på banken att lägga på en bostadsrätt, en förmån som tyvärr få unga har. 

Det är inte heller lätt att skaffa sig det kapital som behövs, många unga studerar eller har ännu inte fått sitt första jobb. Den bostadsmarknad som svenskar tidigare kunde vara stolta över, där det faktiskt fanns en chans för unga att flytta hemifrån har förvandlats till en arena där tjockleken på föräldrars plånböcker påverkar livsöden.

Lösningen på bostadsbristen för unga kan inte vara att fortsätta bygga dyra lägenheter i A-lägen, som görs i dag, utan det behövs en bred översyn och reformagenda för att bredda utbudet på bostäder så att fler unga kan ta steget ut i vuxenlivet och skaffa sig en egen bostad. 

Här kommer tre förslag som skulle se till att det byggs fler bostäder för unga; 

Regelkrånglet för byggandet av bostäder måste minska kraftigt. I dag finns ett stort antal onödiga regler att förhålla sig till, som exempelvis bullernivåer och strandskydd. Dessa behöver luckras upp eller tas bort för att få fram mer mark att bygga bostäder på. 

Kommunerna måste bli bättre på att ställa krav på de som bygger bostäder att bygga billigare, men vi måste också öppna upp för en annan sorts hyressättning så att det blir mer gynnsamt för byggbolagen att också bygga hyresrätter. Kommunerna måste även bli snabbare på att handlägga frågor som rör bostadsbyggande, processen från att ha mark att bygga på och huset kan stå klart måste gå mycket snabbare än vad den gör i dag. 

Vi behöver också reformera rätten att överklaga ett bygglov. I dag kan i princip vem som helst överklaga ett byggprojekt, oavsett om bygget påverkar dem eller inte. Resultatet blir ofta att bygget genomförs ändå men med långa förseningar. Så får vi inte fram fler bostäder till alla unga som i dag behöver det.  

Sammanfattningsvis måste murarna till bostadsmarknaden rivas så att alla unga som vill kan flytta hemifrån.

Detta vill vi från politiskt håll göra genom att olika typer av bostäder byggs och att dessa blir billigare så att fler har råd med dem, och om Moderaterna och Alliansen vinner valet den 9 september vill vi att genomföra nödvändiga förändringar inom bostadspolitiken. 

Det är avgörande för att den svenska bostadsmarknaden ska kunna öppnas upp för alla Sveriges unga. 

Sarah Ullmark,
Riksdagskandidat på plats 6 för Moderaterna i Göteborg  


Muf
Vad tycker du om förslagen?